Pappardelle met romige venkelwittewijnsaus

Pappardelle met romige venkelwittewijnsaus

Voorgerecht,  2 personen

100 g pappardelle, beetgaar
1 grote venkelknol
1 witte ui
200 ml droge witte wijn, ik had een fruitige bio
200 ml groentenbouillon (de helft van een groot blokje)
100 ml crème fraîche
25 g Parmigiano Reggiano of Grana Padano en nog wat om erover te strooien
25 g pijnboompitten
2 rijpe tomaten, vruchtvlees fijngesneden (dus zonder de kern met pitten)

versgemalen zwarte peper

Fruit de ui in olijfolie en rooster in een apart pannetje de pijnboompitten.

De buitenkant van de venkelknol is altijd enigzins beduimeld en is door vele handen gegaan. Maar omdat zo’n buitenste lok ook zo’n beetje een kwart van de hele knol is, haal ik altijd met de dunschiller het bovenste laagje eraf. Als je daarna de venkel in de lengte halveert zie je precies de kern zitten die je eruit wilt halen. Dit is goed te doen met een aardappelschilmesje. Hak de knol nu in stukken en gooi ‘m bij de ui. Bak even mee en blus de venkel en ui af met de wijn. Laat dit enkele minuten pruttelen, giet de bouillon erbij en laat het dan een kwartiertje met rust met de deksel op de pan.

Kook de pappardelle gaar.

Schep de venkel en uit uit de pan en pureer het met de helft van de crème fraîche in de blender of met de staafmixer tot een gladde saus. Giet de saus terug in de pan op laag vuur en roer er de rest van de crème fraîche en ook de kaas door. Schep de gare pappardelle erdoor en drapeer op de borden. Schep de hoopjes tomaat erop, strooi er nog wat kaas over en als laatste de pijnboompitten.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*