Pastinaak-kweepeer tarte tatin

Vandaag zijn we appels gaan plukken op de Olmenhorst (€1,30 per kilo) met heel veel kinderen en andere ouders, een initiatief van iemand op Twitter. Zo zag ik eindelijk weer eens wat gezichten bij namen en ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen hoe blij T. werd van een bezoekje aan de appelboomgaard. Als eerste van alle kindjes zat hij met een appel in zijn mond en had alle interesse voor de appels in de bomen verloren.

’s avonds deed ik iets met peer; kweepeer.

Pastinaak-kweepeer tarte tatin met noten en geitenkaas

voor 6 stukken

2 middelgrote pastinaken
1 grote kweepeer
100 g walnoten en amandelen
125 g zachte geitenkaas (ik had Egmondse bollen)
1 el olijfolie/1 el honing/ 1 el water
peper & zout
4 plakjes bladerdeeg
paar takjes tijm of gedroogde tijm

Schil de pastinaak en kweepeer en snijd ze in dunne plakken. Verhit een klont roomboter in een pan met dikke bodem en doe er de kweepeer in. Laat op middelhoog vuur 10 minuten bakken. Voeg dan de pastinaak toe en bak het nogmaals 10 minuten.
Bekleed ondertussen een lage taartvorm van 28 cm met bakpapier. Rooster de noten en vijzel ze daarna tot stukjes noot.
Meng de olijfolie, honing en het water door elkaar en giet dit in de vorm. Verdeel er dan de pastinaak en kweepeer over en druk zachtjes aan.
Strooi er een klein beetje grof zout over en flink wat slagen van de pepermolen. Doe er de helft van de noten bij.

pastinaakkweepeertartetatin

Besmeer het bladerdeeg aan 1 kant met de geitenkaas en bekleed er de taart mee, de kaaskant uiteraard naar onder.

Bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar op 200 graden (hetelucht). Het ligt aan je oven hoe snel het gaat, dus houd het in de gaten. Het bladerdeeg moet bruin en knapperig zijn.

Leg een groot bord over de vorm en keer het geheel snel om. Pel het bakpapier eraf en laat nog even enkele minuten afkoelen. Rasp er wat pecorino over, strooi de noten erover en de tijmblaadjes. Lauwwarm is de taart het lekkerst.

Als onderdeel van een hoofdgerecht kun je dit eten met bijvoorbeeld een beetje aardappelkastanjepuree onder de gril of gratin dauphinois en een groene salade.

2 reacties

  1. dit recept intrigeert me echt enorm. Ben dol op pastinaak en op kweepeer, maar op de een of andere manier krijg ik ze ‘in mijn hoofd’ niet gecombineerd. Moet het dus maar een keer gaan uitproberen!

  2. Hee was je ook op de Olmenhorst! Leuk he, N heeft haar eigen adoptieboomdaar dus we hebben een grote zak heerlijke appels op het balkon staan.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*