Pizzadeeg 2011

30 – 16 = 14 x 52 = 728 keer. Goed, laat ik een marge hanteren, want ik maak ’t niet helemaal elke week. Laten we zeggen dat ik al een keer of 400 pizza moet hebben gemaakt.

Het begon met de woensdagmiddagen, toen ik nog op de basisschool zat. Mijn zusje en ik mochten beurtelings kiezen wat we ’s middags zouden eten bij thuiskomst. Mijn jongere zus koos standaard pannekoeken, later afgewisseld met poffertjes en ik wilde friet. Later voegde ik zelfgemaakte pizza toe aan de opties en de pizza verhuisde uiteindelijk naar zaterdagavond. Eerst hielp ik mee, later maakte ik ‘m zelf.

In 2007 zag mijn pizzadeeg er nog zo uit. Anno 2011 kom ik met een nieuw recept om zelf pizzadeeg te maken, voor superdunne bodems die bellen geven als je ze bakt op een pizzasteen. Mijn tip bij dit recept is dan ook: koop een pizzasteen (maar niet die van SMEG, want die gaan te snel kapot)! Mag ook een marmeren badkamertegel zijn, als het maar goed warmte vasthoudt. Laat de steen een goed half uur doorwarmen en zet de oven op de allerhoogste stand. Mensen zonder pizzasteen, kunnen het met de Onno Kleyn methode doen. Hij hanteert zelfs een motto: pizza van Kleyn, altijd fijn. Maar ik vind ‘m van de steen toch echt het lekkerst.

mijnpizza
Deeg voor 1 pizzabodem

100 g (biologische) bloem of patentbloem of 70 g bloem en 30 g fijngemalen harde tarwe (semolina/semola di grano duro rimacinata, te koop bij de Exoot en de Italiaan)
3 g verse gist of 1 theelepel gedroogde gist
warm water
2 g zout (= 1 afgestreken theelepel)
fijngemalen harde tarwe voor onder de bodem

Fijngemalen harde tarwe zorgt voor een iets stugger deeg. Beide varianten zijn lekker, probeer uit wat je het fijnste en het lekkerste vindt.
Voor een nog dunnere bodem gebruik je 75 gram bloem (of 50 g bloem, 25 g semolina). Verminder dan ook gist en zout.

Los de gist op in een beetje lauwwarm water. Meng bloem en zout. Voeg dan het gistwater toe en kneed door met de hand of een keukenmachine. Blijf lauwwarm water toevoegen tot je een soepele kneedbare bal hebt. Kneed het even door en doe de bal in een grote kom. Denk af met een warme, vochtige keukendoek en zet weg op een warme plek om te rijzen (ongeveer 2 uur).
Schijnt de zon niet? Verwarm de oven dan even kort en zet de kom in de oven (wel de oven weer uitzetten!).

Kneed het deeg na het rijzen nog even door.

Ik heb een houten pizzaschep die niet superglad is. Ik leg er daarom eerst bakpapier op. Dan strooi ik wat  fijngemalen harde tarwe erover en leg daar de uitgerolde bodem op. Beleg de pizza pas wanneer je het ook daadwerkelijk gaat bakken, anders wordt de bodem te nat en komt de pizza mogelijk niet meer los van het bakpapier of de schep.
Blijft de pizza toch plakken aan het bakpapier? Schuif het dan met bakpapier en al in de oven. Je bakpapier zal dan aan de randen zwart worden, soit.

Als je een pizzasteen gebruikt, is de pizza met enkele minuten klaar. Heel handig dus als je voor meer mensen wil bakken. In dat geval rol je de bodems voor en stapel je ze op met bakpapier ertussen. Zet de ingrediënten in kommen klaar. Dan heb je geen last-minute stress. Zet je gasten aan de tafel en beleg je pizza’s ter plekke met nonchalant gezicht en een wijntje op het aanrecht.

Morgen publiceer ik een recept voor zelfgemaakte calzone!

10 reacties

 1. Classic! Ik maak ook bijna elke week wel pizza, groot, klein, als lunch of als avondeten. Wel met jouw deegrecept als basis. Inmiddels weet ik de hoeveelheden al lang uit mijn hoofd en dan kun je er een beetje mee spelen. Relaxed.

  x Laura

 2. Je vergeet ‘sbattere’ la pizza sul piano di lavoro (aanrecht) of sulla tavola te noemen: je smijt het deeg na het kneden een tiental keren met kracht op een hard oppervlak om de gluten lang te maken, zodat het deeg elastisch wordt. Net als bij het deeg voor de pastamachine, maar dan korter.

 3. ronald verduijn

  Vorige week heb ik 200 gr deeg afgedekt in de koelkast bewaard.
  Dit deeg na 2 dagen als starter voor nieuw deeg gebruikt. Ik heb ipv gist 200 gr deeg (moederdeeg) op 750 gr farina en 250 gr semola gebruikt. Dit werkte perfect. Het resultaat was elastisch en geurde heerlijk. Pizza’s krokant met mooie bellen.

 4. Link naar Onno Kleyn methode = 404 (page not found)
  Moet zijn: http://www.onnokleyn.nl/de-ultieme-thuispizza/

 5. Annemieke, lekker he pizza! Over de hoeveelheid gist die je in het recept aangeeft: 1 theelepel droge gist weegt 4 gram. 4 gram droge gist staat gelijk aan 12 gram verse gist. De verhouding verse gist versus droge gist is 3:1. In jouw recept zou je dus 1 gram droge gist moeten gebruiken en niet 1 theelepel. Dat past ook meer bij de hoeveelheid bloem :-). Droge gist hoef je niet eerst op te lossen in een deel van het vocht.

 6. Ja, vind je het teveel? Het deeg smaakt absoluut niet naar gist en rijst mooi, daarom had ik het idee dat het wel goed was.
  Maar hoeveel tl is dan 1 gram gist? Want mijn weegschaal gaat nooit een gram aangeven.

 7. He Annemieke,

  Wat fijn dat je een recept hebt voor 1 pizza:) Ik zit dan altijd met de hoeveelheid gist, omdat ik zo weinig gram niet af kan wegen, maar gewoon een hele theelepel dus? Groei zo langzamerhand dicht met elke week 4/5 pizza’s.

  Het recept lijkt wel op mijn poging 1 (uit One more Slice), ook met semola. Gebruik je broodbloem (00) of patent? Enne, heb je ook een fotootje? De voor mij perfecte pizza is iets knapperig, met van die belletjes, wat zwartige plekjes en zo lekker dat je de randjes ook op eet. Haha nogal wat wensen.

  Vandaag test ik een recept van Youtube en er staat nog een Zuurdesem en Engels/Italiaans recept op de planning. Als ik er dan nog niet ben haha.

  Maar jij bent pro pizzasteen dus? Heb jij een gekochte of een steen-steen? Haha die laatste dan niet gestolen maar niet gekocht als pizzasteen. Snap je het nog? Goed.

  Groetjes,

  Myrthe

  ps wat een wereldse Captcha haha

 8. Hee Myrthe,

  Bizar genoeg heb ik geen foto van mijn pizza sinds ik de steen heb. Ik weet zeker dat ik wel wat mobiel geschoten heb, maar kan het werkelijk niet vinden.

  Ik gebruik biologische bloem van AH.

  Gist = afgestreken theelepel.

  De steen is heel fijn, maar je moet niet een SMEG steen hebben. Bij mij ging ie al twee keer kapot. Ik heb nu een steen van deze wanstaltig vormgegeven website: http://www.pizzasteen-shop.nl/
  Erbij ook een schep, om de pizza erin te laten glijden. Dat moet wel met fijngemalen harde tarwe, die is korrelig en daar glijd de pizza goed op.

  Je moet de steen een uur tevoren in de oven doen en dan is het een beetje van je oven afhankelijk of je ‘m op onderwarmte gooit, hetelucht enz. Hij moet wel echt door en door heet zijn. De bodem moet je dun uitrollen (je kunt zelf 75 g bloem/meel per pizza nemen).
  De bodem is knapperig en aan de randen komen bellen. Je moet de randen wel vrij laten, want als je ‘m tot de rand toe belegt, kun je de bellen wel vergeten.

  Maar hemel, 4/5 pizza’s per week??

 9. He Annemieke,

  Beetje laat, sorry. Had het hele berichtje al getikt op mijn mobiel, maar dan werkt die leuke Captcha niet (iphone/ wist je dat?).

  Maar dat jij dus tarwebloem gebruikt, niet patent of (beter nog) brood/pizzabloem met meer gluten. Dat zie je niet veel. Kies je daar bewust voor (compacter resultaat) of is het een gemaksdingetje? Ik merkte een groot verschil toen ik over ging op 00-bloem in plaats van patentbloem, werd echt heel luchtig van.

  Thanks voor de tips wat betreft de steen! Wil er binnenkort mee gaan testen, dus ga er zeker even achteraan. Vooral die animatie met die kok is echt werelds haha! Vind het wel duur allemaal (heb een grote brede oven), en hoorde dat een gewone tegel ook moet werken, dus dat ik ga ik eerst even checken.

  Morgen weer aan de bak. 4 dit keer ;-) maar don’t worry, we eten er 1 pp en de andere gaan mee naar werk of we vragen eters. Heb er nu (nog) zin in, maar het moet geen maanden duren.

  Wordt vervolgd!

  • Ha, mijn deeg is eigenlijk wel prima, ik heb geen reden gehad om speciaal pizzabloem te gaan gebruiken. Maar nu ben ik wel nieuwsgierig natuurlijk.
   Mijn deeg is altijd heel stevig, zeker als ik ook semolina gebruik.

   Ik ben trouwens ook een luie kneder. Ik laat de machine even kneden, laat het rijzen, kneed het dan nog een minuut en klaar.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*