Plaattaart met Chioggia biet en geitenkaascrème

chioggiabiet_plaattaart

Kook de bietjes een dag eerder en je hebt een makkelijk doordeweeks gerecht. Voor twee personen heb je een hoofdgerecht. Eet je met meer, dan kun je er nog een bijgerechtje maken, bijvoorbeeld een salade van geraspte wortel met rozijnen, cashewnoten en een vinaigrette.

Plaattaart met Chioggia biet en geitenkaascrème

500 g Chioggia bieten (en ja gewone rode biet mag ook)
8 plakjes (roomboter)bladerdeeg
100 g zachte geitenkaas (‘chèvre’)
125 ml crème fraîche
1 ei
zwarte peper uit de molen
75g feta
handje pistachenoten

Kook de bieten in de schil gaar en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor (200 graden hetelucht of 220 zonder hetelucht).

Laat de plakjes bladerdeeg wat ontdooien (niet tot kamertemperatuur, ze moeten nog wel wat stevig zijn), verwijder de plasticjes en leg op elkaar. Rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap die even groot is als je bakblik.

Leg een vel bakpapier op het bakblik en leg er het deeg op. Prik er met een vork gaatjes in en bak 10 minuten voor. Haal dan uit de oven.

Haal ondertussen de schillen van de bietjes en snij ze met de hand of een mandoline mooie dunne plakken.

Klop de zachte geitenkaas en crème fraîche samen met het ei tot een smeerbare massa. Breng op smaak met peper en eventueel een snufje zout.

Smeer de geitenkaascrème op de taartbodem. Verdeel er de bietenplakjes over. Verkruimel de feta erover en strooi er pistachenoten over.

Bak in een kwartiertje in de oven gaar en bruin. Om de bodem nog wat knapperiger te krijgen, kun je de plaattaart nog even een paar minuten terug in de oven leggen op het rooster (dus zonder bakblik en bakpapier en met extra onderwarmte).

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*