Puntje polenta met kaas & olijven

Maart 2011. Dat stond er op mijn pak witte polenta. Maarja, ten minste houdbaar tot…. dat kun je ruim nemen natuurlijk. Ik zag mijn vader wel een beetje benauwd kijken toen P. er aan tafel een grapje over maakte, maar nadat ik hem gerust stelde door te vertellen dat ik geen beestjes in het pak had aangetroffen en ook onze kleinste heer een stukje gaf, at hij kalm verder.
Maar gebruik gerust een minder oud pak voor onderstaand recept.
puntjepolenta2

Puntje polenta met kaas & olijven

Voor 6 personen

250 g (witte) polenta (maisgriesmeel)
1,5 tl grof zeezout
1,25 l water
3 tl oregano
1 tl basilicum
2 tl tijm
175 g kaas, jong-belegen of belegen
15 g boter
100 g taggia olijven
zwarte peper uit de molen

Ook heb je nodig: extra boter om in te vetten, takjes rozemarijn en paprikapoeder ter garnering en een bakvorm van ongeveer 26 centimeter doorsnede.

Stort het maïsgriesmeel in een pan met dikke bodem. Doe het zout erbij, het water en de kruiden. Breng het aan de kook en roer goed met een houten lepel. In ongeveer drie kwartier tot een uur tijd krijg je nu een dikke massa. Je moet de hele tijd blijven roeren, zodat het niet aanbakt.
Wanneer de polenta lekker zacht en romig is (geen harde stukjes), roer je er de kaas door en de boter. Proef even en breng nog verder op smaak met zout en peper.

Vet een bakvorm in met boter. Stort de polenta in de vorm en egaliseer de massa met de achterkant van een natgemaakte lepel. Werk snel, want de polenta stijft snel op!
Druk de olijfjes erin en laat de polenta opstijven.
Schuif de bakvorm in de oven om de polenta op te warmen. Snij de polentataart dan in stukken en garneer de punten met paprikapoeder en een takje rozemarijn.

één reactie

  1. Ben heel benieuwd, heb deze week voor het eerst polenta op het menu staan, het recept lijkt hier wel wat op :D

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*