Rabarbercake

In de Drentse tuin van mijn schoonouders groeien de rabarberplanten weer fanatiek. Mijn schoonvader ziet dit met angst en beven aan, want hij gruwelt van rabarber en andere zaken die zuur zijn. Maar hij drinkt wel karnemelk, snapt u het nog?
Omdat we de asperges met sinaasappelsap, feta en pistachenoten uit het hoofdstuk Feestelijke Zaterdag uit het Vegatopia kookboek aten met daarnaast een salade van nieuwe aardappeltjes en lente-ui, leek het me leuk ook nog een dessert te maken. Daarom dook ik de keuken in voor deze cake, die zelfs mijn schoonvader lekker vond.

rabarbercake2

Rabarbercake

150 g suiker
1 zakje vanillesuiker of vanillemerg uit een peul en nog een schepje suiker extra
150 g roomboter
3 eieren
200 g bloem*
5 g bakpoeder*
(*of 200 g zelfrijzend bakmeel)
mespuntje zout
100 g Griekse yoghurt of andere dikke yoghurt
oranje (dus niet witte) rasp van 2 sinaasappels
ongeveer 10-15 dunne stengels rabarber

Verwarm de oven voor op 175 graden (niet hetelucht).

Meng de suiker en vanillemerg of -suiker, de boter en de eieren door elkaar. Meng ook de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar en voeg dit dan bij het suiker-boter-ei mengsel.
Voeg dan de yoghurt, het sinaasappelrasp en meng tot een glad beslag.

Vet een springvorm van 22 centumeter doorsnede in. Leg een stuk bakpapier, net iets groter dan de bodem, op de bodem en klem de springvorm erop. Het bakpapier is handig tegen eventueel lekken en plakken.
Vet het bakpapier en de randen goed in.

Was de rabarberstengels en gebruik de rode delen van de stengels. Zorg dat je stukken krijgt van ongeveer 10 centimeter.

Stort het beslag in de vorm en leg de rabarber als zonnestralen op het beslag. Druk ze er een beetje in.

Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*