Redactieborrel en de bananenboom

Wat een genot is het toch, om zo dichtbij de Hortus Botanicus te wonen. Vanochtend, toen het buiten wel leek alsof de dag nooit zou starten en P. in zijn eentje ging fietsen, hees ik mijn uk op de fiets en zwieberde ons richting Hortus.

De buitenlucht was koud, de hemel donker en er vielen wat kleine drupjes: tijd om de kas in te duiken. Wat een verademing om uit de snijdende kou, een tropische kas in te stappen. En wel zo tropisch, dat ik onmiddelijk onze mutsen, sjaals en winterjassen uitdeed en we – ons op vakantie wanen en bevrijd van buitenkleding- tussen de planten begaven. T. keek vol verbazing naar de grote bomen. Ik legde hem bij de bananenboom uit dat bananen niet in fruitmanden groeien; zijn antwoord was ‘hm’ en hij vond vooral de illustratie van een banaan op het bordje interessant.
Bij het kleine boompje waar oranje citrusvruchtjes vanaf waren gevallen, moest ik hem tegenhouden ze niet op te rapen en in zijn mond te stoppen. Ik dacht dat het kumquats waren, maar er stond enkel een Latijnse naam en ik wilde die gok niet nemen. De natuur is verraderlijk.
Boven in de Victoriakas bij het watertje waar in de zomer de enorme Victoria Amazonica tot bloei komt, zaten we aan de rand en vroeg ik mijn mini zijn ogen te sluiten en naar het water te luisteren. Wonder boven wonder legde hij zijn hoofdje tegen mijn borst en sloot zijn ogen. Goed, het duurde weliswaar maar enkele seconden, maar ik vond het heerlijk. Ik noem het nanogenieten.
Eenmaal weer terug thuis, aten we nog van de restjes van gisteren: een redactieborrel van Vegatopia bij mij thuis.

2 reacties

  1. Hmm … Fortunella Margarita van de familie Rutaceae? Zelfs als je zeker weet dat het eetbaar is, zou ik toch eerst vragen of er in de hortus gespoten wordt. Je zou zeggen van niet, maar ja, ze hebben wel wat te verliezen als er een plant ziek wordt.

  2. “sapindales rutaceae x citrofortunella mitis” stond er op het kaartje.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*