Slapeloosheid en vijgen

Ik kon vannacht niet slapen. Dat kwam omdat ik gisteravond een dampende versgezette kop cappuccino voor mijn neus aantrof bij mijn ouders. Ik was met mijn jongere zus op bezoek en slaap daar vaak dan ook, omdat ik geen zin heb ’s avonds weer terug te gaan. Enige zelfkennis deed vermoeden dat ik later op de avond spijt ging krijgen, maar ik kon de verleiding van opgeklopte melk met espresso niet weerstaan. Die zelfkennis bleek inderdaad gegrond en enkele uren later lag ik onrustig in een bed dat ook nog niet eens mijn eigen was. Nadat ik al een poging had gedaan de staten van de VS op te noemen en bij de D was gestopt vanwege té stupide, besloot ik de eindeloze mogelijkheden van mijn telefoon eens onder de loep te nemen. Ik kwam niet veel verder dan onder de dekens een voetbalspelletje met nogal belachelijke poppetjes te spelen. Ik legde de telefoon maar weer terzijde en ergens in een halfwanhopige state of mind dacht ik: vijgen. Nu is het Europese vijgenseizoen nog maanden weg, maar toch droomde ik over een vijgje met een chocoladejasje. In had het recept al redelijk uitgewerkt, toen ik me herinnerde dat ik wel vaker in bed recepten bedenk en die ’s ochtends op de een of andere manier volledig verdwenen zijn. Moest ik dus weer mijn telefoon pakken om in codetaal het recept erin te zetten, zodat ik het vandaag uit kon werken. En zodoende. De vijgen die ik bij de groentenboer vond, komen uit Brazilië.

vijgjesinchocolade

Verse vijgen in chocolade met cantuccini

3 vijgjes
60 ml Beaumes de Venise, of een andere zoete dessertwijn, zoals Marsala
100 gram pure chocolade
6 stukjes Cantuccini

Kook de drank eventjes in een steelpannetje tot de alcohol verdampt is. Hang de pan vervolgens in een grotere pan met kokend water om de chocolade er au bain marie bij te smelten. Doe het chocolademengsel als het nog heet is, in een kopje waarin een vijg past (hangt dus af van het formaat van je vijgen) en doop er één voor één de vijgjes in. Als je een beetje met de vijg heen en weer beweegt in het kopje kan de hele vijg, afgezien van het steeltje, onder de chocola komen te zitten. Mocht dat niet helemaal gaan, dan moet je een beetje met een lepeltje smeren. Dit zal ook nodig zijn voor vijgje drie, aangezien er dan niet zoveel chocoladesaus meer over is om omhoog te komen. Leg de vijg direct na het dopen op 2 naast elkaar gelegde stukjes Cantuccini en laat een tijdje afkoelen, tot de chocolade gestold is. Eén vijgje per persoon is voldoende als dessert of bij de koffie, want het is machtig.

Ik zeg, hulde aan koffie met caffeïne. Maar vandaag heb ik toch maar zonder genomen..

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*