Snel Preisoepje

Ik vind prei altijd wel grappig; net te lang om in de groentenla te passen. Omdat je ’t zo gaat ruiken als je er wat van afsnijdt, prop ik het uiteinde dan maar wat tegen de zijkant en zo ligt het er dan vaak een kleine week in de groentenla krapjes bij.

Ik had wel zin in preisoep. En daar ik gisteren de bonenstoof had laten aanbranden, omdat ik zeer gebiologeerd een perslijst aan het samenstellen was, kon ik vandaag wel een groentenboost gebruiken.

Preisoep
(2 personen)

1 grote prei, met het groen erbij en enkel de lelijke plekken eraf gesneden
1 grote witte (of gele) ui
2 grote bouillonblokjes (ik had een normale groentenbouillon en eentje waar veel tijm en rozemarijn in zit, erg lekker bij deze soep)
handje vermicelli

zwarte peper

Snijd de prei fijn en houd het groen apart. Versnipper ook de ui. Bak het preigroen en de ui in een klont roomboter. Voeg na vijf minuutjes fruiten 3 glazen water toe en pureer het met de staafmixer.

Doe nu de resterende prei erbij, de bouillonblokjes en nog 3 glazen water en laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Voeg op het laatst de vermicelli toe en wat versgemalen zwarte peper.

4 reacties

  1. Hmm! Heb deze soep vandaag gemaakt en was echt heerlijk!

  2. Leuk dat je een berichtje achterlaat! Variant: beetje slagroom en mosterd erbij.

  3. Ha die Annemieke,

    Tweede recept wat ik van je probeer. Durfde het nu gelijk met gasten erbij ;-). Mijn versie was met gestoofde makreel als finishing touch, gaf net dat stukje extra bite. btw, zo snel is die preisoep nou ook weer niet gemaakt, maar is wel lekker. Timo (2 jaar) heeft het ook gegeten!
    Al met al, deze soep mag blijven!

    Lize

  4. Haha, maar tijdens het pruttelen kun je wat anders doen toch? Bereiding is wel snel.

    En jeetje, dit recept is haast fossiel, uit 2008.

    Makreel ken ik niet, ik zou als veggie optie voor de bite denk ik wat gebakken (peper, zout) oesterzwammen toevoegen.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*