Stoofperen in espresso en port met vanille-ijs, kruidnootjes en chocoladesaus

20131205-185958.jpgOops, ik ben iets te gulzig geweest met het inkopen van kruidnootjes. Of te zuinig geweest met het opeten ervan. Het is maar hoe je het bekijkt.

Die tien zielige kruidnootjes en het lullige stukje chocolade die in onderstaand recept gingen, hebben het verschil niet gemaakt in het Sinterklaasoverschot, maar het idee was leuk.

Toen ik de stoofpeertjes schilde, bedacht ik dat espresso en port samen vast erg lekker moesten zijn als combinatie. En het bleek nog het geval ook.
Ik had zo’n zin in het dessert, dat ik meteen wilde aanvallen en genoegen nam met een iPhone-foodfoto. Is het me vergeven?

Stoofperen in espresso en port met vanille-ijs, kruidnootjes en chocosaus

Voor 2 personen

6 kleine stoofpeertjes
2 kopjes espresso
100 ml port
paar kruidnagels, paar gekneusde kardemompeulen, evt een snufje kaneel
2 bollen vanille-ijs
stuk of 10 kruidnootjes of 2 speculaasjes
20 g chocolade, melk of puur
1 el slagroom of iets meer

Schil de peertjes en laat het steeltje zitten. Giet de espresso en port in een klein pannetje waar de stoofpeertjes net in kunnen. Zet ze rechtop. Doe de specerijen erbij.
Zet op middelhoog vuur met een deksel op de pan en stoof de peertjes gaar. Na vijf minuten, als de onderkanten gekleurd zijn, draai je ze op hun kant. Draai na vijf minuten op de andere kant en zorg zo dat de peertjes aan alle kanten rood worden en zacht worden. Na ongeveer een half uur tot drie kwartier zijn ze gaar. Haal ze uit de pan en zet 3 peertjes op elk bord.

Laat het resterende vocht inkoken tot het dikker is.

Giet ondertussen een bodempje kokend water in een ander pannetje, zet er een vuurvaste kom op en laat de chocolade met de slagroom hierin smelten. Klop met een garde tot een homogene massa.

Kneus de kruidnootjes en speculaas.

Giet het restje hete espresso-portsaus over de peertjes. Gebruik een klein zeefje om de kruidnagels en kardemompeulen om te vangen.

Schep een bol ijs tussen of naast de peertjes. Strooi de kruidnootjes erover en giet de chocoladesaus erop.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*