Toscane: zoet, snacks en straatvoedsel

In Toscane zijn ze dol op zoet. Voor het ontbijt, maar ook tussendoor en als dessert. Klassiekers als cantuccini (met de eveneens zoete Vin Santo) en panforte komen uit deze streek.

Zoet

Geconfijt fruit zie je op veel markten. Zo ook in de dagelijkse ‘Mercato Centrale’ in Florence, waar we bijzonder smakende geconfijte tomaatjes kochten.

Ook in Florence: zeer smakelijke waterijsjes. Ik nam passievrucht, what else is new?

IJs van de bekende ijssalon in San Gimigniano. Was jarenlang de beste ijssalon ter wereld. Wie het momenteel is, kan ik helaas niet vinden.

Cappuccino met daarachter een zeer knapperig nutellabroodje. Nutella, je wordt er werkelijk mee dood gegooid. Op de televisiereclames wordt beweerd dat het een geweldige start is voor je kind vanwege de zuivel en de noten. Sja…

Over noten gesproken: panforte! Ook zeer zoet, maar fantastisch. Rechts zie je een kruidige variant met peper bovenop.

Pinolini; pijnboompitkoekjes. Amandelspijs van binnen en de pijnboompitjes eraan geplakt.

Semifreddo uit de koeling van een bakkertje. Ziet er prachtig uit, maar viel qua smaak tegen. Topping smaakte een beetje als chocoladesaus uit fles.

Bacio: een smakeloze bonbon met schattige spreukjes erin. Vroeger nam ik een hele doos mee, nu neem ik er vanwege sentiment gewoon eentje los mee van een willekeurige toonbank.

Snacks & straatvoedsel

Bakkersbrood. Vaak met en zonder zout te koop en duizendmaal lekkerder dan die keurig gesneden plakjes die onze reguliere bakkers hebben.

Begin je dag goed met een flinke dosis suiker; cornetti met room en chocoladebroodjes. Ze zijn trouwens wel aan verval onderhevig, want ze worden veelal gemaakt met margarine, zeker die je in de supermarkt koopt.

Panini met ei-spinazie en met mozzarella-tomaat.

Stukjes plaatpizza, focaccia en (wederom) spinazie-ricottataartjes.

Een zeer goede bakker in Siena voorzag ons van olijffocaccia (mijn favoriet), schattige hartige minitaartjes en stukjes pizza.

Tramezzini met ladingen mayo.

6 reacties

  1. Lekker! San Giminagno… Leuke herinneringen. Graag je adressen van alle lekkere dingen. Wij hebben daar erg lekker gegeten in diverse restaurants. ’s avonds espresso met grappa op het plein. Ohhhh ik wil weer naar Italië!

  2. Dat ziet er allemaal lekker uit, ik zou het graag zelf willen proeven. Mag ik de adressen van de zaakjes waar je goed hebt gesmuld?
    gr

  3. Ge-wel-diggg!!!

  4. Dit.. is serieus te veel lekkers voor één pagina!!
    Water loopt me in de mond.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*