Ufo in de koelkast (koolrabisalade met avocado-mosterddressing)

Mijn overburen hebben dezelfde bioboer-aan-huis als ik. Ik kwam met de overbuurman te spreken over de inhoud van de tas. Hij beschouwt zichzelf als een beginneling op het gebied van vergeten groenten en bracht het leuk onder woorden. “Ja, nu hebben we weer zo’n ding in de koelkast liggen… een soort ufo, met van die tentakels.”

Toen hij ‘ding’ zei wist ik al dat hij het over een koolrabi ging hebben. Goed, deze knol ziet er wellicht wat geeky uit, maar hij is juist zo makkelijk! In blokjes roosteren in de oven, door de stamppot, in een ovenschotel: een veelzijdige ufo dus.

Speciaal voor mijn overbuurman geef ik een recept voor een zomerse salade met koolrabi.

koolrabisalade

Salade met koolrabi, komkommer, feta en avocado-mosterddressing

voor 2-4 personen

1 niet al te grote koolrabi (ong 300 g)
1/2 komkommer
150 g feta (of iets wat erop lijkt, ik had een zogenaamde ‘feta’ van een lokale boer)
10 zwarte olijven, van die gerimpelde

Voor de dressing:
20 ml volle yoghurt
20 ml crème fraîche
1 kleine avocado
1 tl milde mosterd
peper en zout
evt wat water

Verwijder de stelen van de koolrabi en schil ‘m goed, anders krijg je taaie stukjes. Snijd de koolrabi in blokjes en stoom ze in een mandje boven een pan tot ze zachter zijn. Even kort koken kan ook; laat ze dan goed uitdampen.

Snijd de komkommer en feta in blokjes.

De dressing: snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel eruit. Pureer de avocado met de yoghurt, de crème fraîche en de mosterd tot een gladde dressing. Voeg wat water toe tot het iets dunner is. Breng op smaak met zout, peper en eventueel meer mosterd.

Doe de koolrabi, de komkommer, de feta en de olijven in een schaal of op een groot bord en giet of schep er de dressing op. Ik strooide er nog wat paprikapoeder over.

één reactie

  1. Toen ik je tweet zag, wist ik ook gelijk dat het om een koolrabi ging. Mooie benaming! Zo een waarvan je het jammer vind dat je ‘m zelf niet verzonnen hebt. Salade klinkt ook goed, trouwens!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*