Verjaardagseten

Ik vond dat ik mezelf nog best had ingehouden dit jaar. Het liefst maak ik zes verschillende hapjes voor ’s avonds, maar ik had mezelf begrensd tot drie. Daarnaast nog twee taarten en wat chipjes en hete nootjes en was het voor mijn doen best bescheiden. Mijn tante was vol respect toen ze ontdekte dat alles zelfgemaakt was. Over mijn citrustaart kreeg ik grote complimenten. Mijn ijstaartenverkopende neef vond de taart lekkerder dan de meeste taarten die zij verkopen en zijn mond viel open van verbazing toen mijn zusje trots opmerkte ‘ja, en nog zelfgemaakt ook!’ en mijn oom die ook in de Italiaanse etenswaren import zit grapte dat ik die taart maar aan hem moest leveren voor zijn klanten. Nou, ik denk dat ik het maar bij die ene verjaardagstaart in het jaar houd, want integendeel tot koken is bakken toch niet echt mijn ding. P. en ik zaten ’s middags nog een beetje te spotten met mijn bakkunst, omdat ik het gewoon niet kan laten om ad hoc van recepten af te wijken en daarmee de dreiging van een mislukte taart op de koop toe te nemen. Uiteindelijk is het een heerlijke taart geworden (de tulband ook), maar ik zeg: voorlopig weer even niet.

Aardbeitulband met rozenglazuur

200 g bloem
5 g bakpoeder

3 eieren
150 g. roomboter
150 g bruine basterdsuiker
1 bakje aardbeien
150 g poedersuiker
drupje rozenwater

Pureer een paar van de aardbeien.
Meng de bloem met het bakpoeder. Mix dan de boter, suiker en eieren. Doe er de bloem bij. Snij de resterende aardbeien in hele kleine stukjes en spatel dit er door heen. Zet ongeveer een uur tot vijf kwartier in een oven van 160 graden.

Maak een glazuur door de poedersuiker te mengen met twee eetlepels gepureerde aarbeien en een lepeltje (of twee, naar smaak) rozenwater. Giet het glazuur over de tulband als deze helemaal afgekoeld is en zie hoe het gezellig naar beneden loopt.

Citroenkwarktaart met sinaasappelwittechocoladeroom en amarettini

Bodem
125 g zelfrijzend bakmeel
50 g bloem
200 . boter
snufje vanillepoeder
1 ei
125 g witte basterdsuiker
125 g fijngemalen digestivekoekjes/volkoren biscuitjes

De bodem is gebaseerd op dit recept. Ik heb alleen minder bloem gebruikt en koekjes toegevoegd. Maak de bodem volgens het recept en mijn wijzigingen erin. Het wordt wat plakkerig, maar dat ondervang je door bij het uitrollen of platdrukken veel bloem te gebruiken. Het handigste is om de bodem en de randen apart te doen. Je hoeft geen opstaande rand te maken, even hoog als de bakvorm is prima. Bedek er een ingevette bakvorm mee. De bodem wordt knapperig.

Kwarkvulling
125 g witte basterdsuiker
citroenzest van 2 citroenen, fijngehakt
sap van 1 citroen
500 g (biologische) kwark
3 eieren, gesplitst
snufje vanillepoeder

Maak de kwarkvulling volgens het hierboven gegeven recept, maar laat de vanillesuiker achterwege. Voeg daarentegen de citroenzest toe. Gebruik hiervoor een zesteur, want dat voorkom je dat je ook het witte bittere deel van de schil meeneemt en hak de slierten fijn.
Bak de taart volgens de aanwijzingen en laat de taart volledig afkoelen voordat je de toplaag aanbrengt.

Sinaasappelwittechocoladeroom
schil (met een zesteur!) van 3 (liefs biologische) sinaasappels, fijngehakt
sap van 2 kleine bloedsinaasappels
250 g mascarpone
125 ml slagroom
100 g witte chocolade
vanillepoeder

Ook nog nodig: Amarettini

Smelt de chocolade au bain marie en laat het dan wat afkoelen. Klop de slagroom romig en stijf en meng hier de grotendeels afgekoelde chocolade door en een snufje vanillepoeder. Laat opstijven in de koelkast. Pers 2 bloedsinaasappels uit en meng dit net als het fijngehakte zest van de sinaasappels met de mascarpone. Je zult zien dat het er niet minder stijf van wordt. Meng vervolgens het slagroom- en mascarponemengsel door elkaar. Breng dit met een spuitzak op de taart aan als de taart volledig afgekoeld is; dit kan dus pas na enkele uren.
Laat een buitenste rand vrij en draai met een spuitzak cirkels naar het midden toe. Spuit op de buitenrand toefjes en ook in het midden een paar. Leg tussen de rand en het midden amarettini en versier met nog wat sliertjes sinaasappelzest. Zet koel tot het aansnijden.

Miniloempiaatjes: volgens dit recept

Filodeeghalvemaantjes met mozzarella, rode peperbesjes en basilicum: snijd een velletje filodeeg vierkant en leg redelijk bovenaan wat mozzarella en duw er een paar rode peperbesjes in en twee blaadjes basilicum. Vouw de bovenste rand om de mozzarella en rol het naar beneden op waarbij je de zijkanten steeds verder naar beneden rolt, zodat je eindigt met een halve maan. Duw of knoop de twee punten wat in elkaar. Als je geen flauw idee hebt wat ik bedoel, moet je gewoon lekker wat anders doen, als je maar zorgt dat de mozzarella er niet al te veel uit kan lopen.

Komkommer met pindasaus: snijd plakken komkommer en dip 1 kant in geroosterd sesamzaad. Maak een pindasaus naar smaak, bijvoorbeeld: fijngehakt uitje en fijngehakte knoflook en een beetje boter bakken, donkere sojasaus, paar lepeltjes sambal erbij en wat sweet chili sauce; pindakaas erbij en water totdat het een goede substantie heeft. Maar je kunt ook kokosmelk toevoegen, meer of minder sambal.. wat je wilt. Leg op elke komkommer een lepeltje van de pindasaus.

2 reacties

  1. Allejees meis, wat ziet dat er mooi uit! Kan ik jou over een maandje niet inhuren voor mijn verjaardag?;).

  2. beste Annemieke,

    Morgen ga ik een poding wagen op de aardbeientulband emt diepvries aardbeien! Hoe groot is de tulbandvorm die je hebt gebruikt? op de foto lijkt het een mini tulband. Zou het recept genoeg voor een 24 cm ? Kan natuurlijk voor de helft vullen als vorm te groot is??? En heb je de bloemen zelf gemaakt? prachtig om te zien.

    grt Maria

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*