Verse pappardelle met zachte pompoensaus

Laura kwam vrijdagavond eten. We begonnen met een donker broodje en wat van de ’s middag gemaakte kruidenboter en gingen vervolgens pasta maken.

Verse pappardelle met zachte pompoensaus, peen en parmigiano
voor 6-8 personen

pasta
300 gr. grano duro (pastabloem)
3 eieren
1 eetl. olijfolie

Maal de ingrediënten door elkaar met de hand of de machine. Kneed sowieso nog verder met de hand, totdat je een soepel deeg hebt. Als het teveel plakt, voeg je gewoon steeds nog wat bloem toe. Haal het deeg per bolletje (dit kan in 8 bolletjes) enkele malen door de grofste stand van de pastamachine en maak er een dunne lap van door het steeds door een smallere stand te halen, totdat je de kleinste stand hebt gehad. Hang over een pastarek of een kleerhanger. Doe dit tot je alle lappen uitgerold hebt.
Leg 1 lap op een grote plank of het aanrecht en strooi er wat bloem over. Rol het nu op een grove manier in de lengte op. Je krijgt dus echt niet een rol, maar meer een gevouwen lap. Nu snijd je in de lengte-richting slierten van één centimeter breed. Je kunt de slierten nu per stuk ontvouwen en weer over het rek hangen, totdat je de pasta gaat koken. Doe dit bij voorkeur net voordat je de saus gaat maken, anders wordt de pappardelle te droog en gaat het breken. Wellicht is dit op te lossen door er een vochtige theedoek over te hangen, maar dat heb ik zelf nog niet eerder gedaan.

pompoenpasta

pompoensaus
525 gr. pompoen
400 gr. peen
2 kleine uien
2 kleine tenen knoflook
100 gr. parmigiano reggiano
200 ml. crème fraîche
800 ml. bouillon (wij hadden één heel soffrito blokje erin gebruikt)

Was de pompoen, schrap de peen en snijd beide in stukken. Niet te groot, want het moet wel zacht gestoofd kunnen worden in afzienbare tijd.
Zet een wok of diepe koekenpan op het vuur en stoof de uien en de knoflook even in wat roomboter of olijfolie.
Voeg de pompoen en peen toe en schep het nog enkele minuten om. Giet er dan de bouillon over en laat het ongeveer een kwartiertje pruttelen terwijl je het af en toe omschept. Als de pompoen en peen zacht zijn, is er nog wel vocht over, maar dan is de bedoeling. Zet de staafmixer erop en maak er een relatief gladde saus van.
Voeg nu de room en de kaas toe, wacht tot de kaas gesmolten is en breng het verder op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
De saus moet van je lepel aflopen, dus zorg dat het niet te dik is. Voeg eventueel nog wat room of water toe, maar zorg dat je dan ook nog even proeft of het nog zout genoeg is.

9 reacties

  1. Hmmm, was erg lekker he? Ik ga het zo uitprinten en in de map doen! Geniet van de rest van het weekend! x Laura

  2. Oh ik ga het ook uitprinten! ‘k wou het overnemen om het van de week te gaan maken want het lijkt me heel lekker! maar zo heb ik ook de gezellige foto’s erbij :)

  3. Sinds wanneer heb jij een kleurenprinter??

  4. Dat is wel heel erg lang zeg, altijd. :p

  5. ik heb ’t gemaakt maar die van jullie ziet er op de foto lekkerder uit dan die er van mij uit ziet!

  6. Dat is wel vreemd, want aan het uiterlijk kan toch haast niks mis gaan. En op de foto ziet het er helemaal niet charmant of mooi uit, maar gezellig!

    Wat heb je trouwens met de te veel gemaakte porties gedaan ;)

  7. Ik heb de saus gisteren ook gemaakt en het was erg lekker. Wij hebben het bij de spaghetti gegeten. Erg lekker eens wat variatie. Maar het was heel veel! Kun je de saus invriezen? Ik ga altijd twijfelen als er room in zit. Ik wilde je het op vegatopia vragen, maar ik kan al 2 dagen niet meer op de site.

  8. Leuk :)

    Uhm, ik ben niet zo’n invries expert! Volgens Tertia kan het wel.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*