Vlierbloesemijs

Ahh, de vlieren. Uit angst dat ze elk moment uitgebloeid zijn, hou ik maar niet op met experimenteren. Samen met T. ben ik frequent bezoeker van ons lokale parkje. Als we onze voeten in het gras zetten, roept hij al uit ‘vierboesem, tempura!’. Dat moeten we overigens nog maken, maar hij heeft er blijkbaar al zin in.

Goed, dan eerst het ijs. Dat moest toch erg lekker zijn, bedacht ik. En dan niet een voor de hand liggende sorbet, maar juist iets romigs. Romig, bloemig en fris. En dat werd het!

Poging 1 mislukte. Ik maakte het ijs op custardbasis, traditioneel dus, en liet de custard koken. Foutje natuurlijk. Ook deed ik het deksel van de ijsmachine niet goed, waardoor mijn koude mengsel een milkshake bleef. Tevens had ik het gemaakt van room, melk en vlierbloesemsiroop. Dat is dus voor ongeveer 1/3e water. Ook dat wilde ik anders. Al was de smaak prima.

Poging 2 dan, onderstaand recept. Dit kun je maken tijdens het vlierbloesemseizoen. De rest van het jaar kun je het doen volgens mijn poging 1, met 250 ml vlierbloesemsiroop in plaats van de bloesem zelf. Die kun je kopen bij onder andere Ikea.
Ik ben zeer in mijn nopjes met dit recept, het is ontzettend lekker.

Vlierbloesemijs

Vanzelfsprekend moet je enkele uren tevoren dit ijs maken. Als je een ijsmachine hebt, reserveer dan een uur of drie/vier. Als je het in de vriezer laat opstijven, reken er dan een uur of 12 voor.
Je begint hoe dan ook een dag van tevoren om de bloesem in de melk te laten trekken. Denk vooral niet na over het feit dat er een bakje melk staat met misschien nog wat beestjes erin, want die zeef je er wel uit en bovendien gaat de kook er nog over.

70 g vlierbloemen die in bloei staan (zonder de dikke takjes, dus echt de bloesem en de kleine takjes waar de bloemetjes aan zitten, afhankelijk van de grootte zijn dit ongeveer 10 schermen)
250 g melk
250 g slagroom
8 eidooiers
100 g suiker
1/2 citroen
kookthermometer

Schud eventueel wat beestjes uit de bloesem, maar doe dit niet te wild, anders raak je het stuifmeel kwijt en dat wil je niet.
Prop de bloemen in een bakje en giet de melk erop. Zorg dat de bloemen min of meer onder de melk staan. Zet dit ongeveer 24 uur weg.

De custard: Leg een kaasdoek of theedoek (die liever niet te erg naar wasmiddel ruikt) over een kookpan. Giet de melk erin. Pak de doek en knijp de bloemen uit, zodat alle melk eruit trekt. Ruim de doek met de bloemen dan op, zodat niet een huisgenoot even later denkt een schone theedoek te pakken en het hele huis vol uitgeknepen vlierbloesem ligt.
Enfin…  doe de slagroom bij de melk en breng het geheel langzaam aan de kook.

Leg de thermometer klaar en vul de gootsteen met een laagje koud water.

Klop ondertussen de eidooiers los met de helft van de suiker en doe de andere helft bij de melk en room. Zet het vuur onder de melk laag en schep een soeplepel van de melk bij de dooiers. Klop stevig op en giet bij de melk in de pan. Blijf roeren met een garde! Houd de temperatuur goed in de gaten. Het mag niet gaan koken. Cees Holtkamp, banketheld, laat hier trouwens heel fijn zien hoe je dit aanpakt. Bekijk dit filmpje even, want dat laat goed zien hoe je de custard niet laat mislukken. Als het mengsel tegen de tachtig graden loopt, haal je het van het vuur. Je kunt het op gevoel ook doen: als je mengsel dik gaat worden en voordat het gaat koken haal je het van het vuur.

Zet de pan in het koude water en roer het nog even door. Laat het mengsel iets afkoelen, totdat het in een vriezerbakje kan. Giet het mengsel door een fijne zeef, zodat het glad het bakje in gaat.
Snij de citroen in een paar partjes en stop dit bij het ijs-to-be.
Zet enkele uren weg in de vriezer. Als je de ijsmachine gaat gebruiken, kun je het gaan draaien als het mengsel volledig koud is. Zonder ijsmachine roer je het elk uur eventjes door. Haal de citroenpartjes eruit voordat het gaat bevriezen.

Serveer met een partje citroen en eventueel met wat bloemetjes erover of ernaast.

En wat te doen met die 8 eiwitten? Maak er kokosmakronen van of meringues (oranjebloesemmeringues of meringues met rodevruchtencoulis).

2 reacties

  1. Leuk! Vind het ook steeds zo jammer om langs al die prachtige vlierbloesems te fietsen zonder er iets mee te doen. En was net van plan met ijs-recepten te gaan experimenteren zonder suiker (vervangen met stevia, yaconsiroop of zoete bananen en dadels). Dit recept is goeie inspiratie!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*