Vlierbloesemsiroop

Jawel, hier is het miljoenste recept voor vlierbloesemsiroop! Ren met je zakje dus nu het park in.

Vlierbloesemsiroop

Prop een tas vol met bloesems. Zorg dat je volle trossen neemt, waar het stuifmeel vanaf walmt als je ze plukt. Neem niet meer mee dan je gaat gebruiken, want aan de trossen die blijven hangen, groeien in het najaar bessen.

Was de bloesems niet! Neem twee schone potten van elk een liter of een grote pot met een inhoud van twee liter. Knip de dikke takken van de bloemen en prop de bloesems in de potten. Doe in elke pot een halve citroen in partjes erbij. Giet er water op tot de bloemen en citroenen onder staan. Zet een dag weg, zodat het bloemenaroma in het water kan trekken. Zet dan een grote pan klaar, leg er een schone theedoek over en giet het vlierbloesemsap in de pan. Pak de uiteinden van de theedoek beet en knijp de theedoek uit, zodat al het water uit de bloemen gekomen is en het sap uit de citroenen. Je hebt als het goed is nu ongeveer anderhalf liter sap in de pan. Doe er anderhalf kilo suiker bij (minder kan ook, maar dan krijg je een minder dikke siroop), breng aan de kook en laat koken tot het dikker wordt (ongeveer 15 minuten). Laat de siroop volledig afkoelen en giet de siroop in gesteriliseerde, schone flessen. Vlierbloesemsiroop kan gaan gisten, dus drink het snel op of geef een deel weg in een mooi flesje als cadeautje. Als je het met een lepeltje citroenzuur maakt, dan schijnt het langer houdbaar te zijn.

Morgen plaats ik een recept voor een lekkere shake met vlierbloesem en ik ben momenteel ook nog aan het experimenteren met vlierbloesemijs.

2 reacties

  1. Ja, heerlijk vlierbloesem siroop!
    Maar kan ik in de stad ook vlierbloesem bomen tegenkomen?

    Groet

    Marloes

  2. Absoluut! Kijk eens op http://www.wildplukwijzer.nl

    In Leiden staan er best veel.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*