Vlierbloesemtruffels

vlierbloesemtruffels
De man van vriendin M. reist veel voor werk en brengt altijd lekkere dingen voor haar mee. Daar ben ik natuurlijk reuzejaloers op, maar gelukkig is ze altijd bereid om haar culigoodies te delen. Tijdens een recent tripje naar Zwitserland bracht hij Lindt vlierbloesemchocolade mee. Erg lekker en het bracht me op het idee om vlierbloesemtruffels te maken.

Vlierbloesemtruffels

voor ongeveer 10 stuks

60 g vlierbloesem (gewicht van alleen de bloemen en allerdunste takjes) + wat extra ter versiering
200 ml (bio) slagroom
125 g extra pure chocolade, ik had 80% van Lindt, in stukjes gebroken
30 g roomboter, kamertemperatuur

Knip van een paar handen vol vlierbloesemschermen de grotere takjes af, zodat je 60 gram aan alleen maar bloemetjes en eventueel kleine takjes overhoudt. Prop die in een klein potje of bakje. Giet er de slagroom op en zorg dat de bloemen onder staan. Zet minstens 12 uur weg in de koelkast, zodat het aroma uit de bloesem in de slagroom trekt.

Zet een kom klaar en giet de slagroom met bloesem door een zeef. Knijp de bloemetjes nog wat uit. Als het goed is, houd je ongeveer 125 milliliter aromatische slagroom over. Giet dit in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur uit en doe de chocolade erbij. Wacht heel even en roer dan met een garde tot een glad mengsel. Roer er ook de boter door.

Giet de ganache in een bakje en laat een paar uur opstijven in de koelkast. Schep met een lepel steeds wat ganache en vorm er truffels van.
Strooi vlierbloemetjes op een bord en rol de truffels er voorzichtig door. Als je het te funky vindt of bang bent dat je gasten de truffels niet aan durven raken, mag je ze ook best door cacao rollen in plaats van door de bloemen.
Laat de truffels nog een uurtje opstijven in de koelkast, want ze zijn door het vormen waarschijnlijk wat warm en plakkerig geworden.

één reactie

  1. Wat een geweldig recept! Dit ga ik uitproberen!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*