Zelfgemaakte roomboter

Zelf boter maken. Dat was toch wel iets wat ik van dame Kay zeker eens gedaan moest hebben. Het is fijn om dertig te zijn en nog niet alles gedaan te hebben. De keuken in dus, voor zelfgemaakte roomboter.

Het is een makkelijk gebeuren: giet 1 liter goede slagroom (van de boer of biologische, in elk geval zonder conserveringsmiddelen) in de keukenmachine. Zet met de klopper op de hoogste stand en vergeet het deksel niet. Na ongeveer tien minuten heb je boter. Op een gegeven moment zie je wat water loskomen en wordt het al boterig. Laat de machine nog even draaien tot je daadwerkelijk boter hebt en je het vocht makkelijk weg kan gieten. Je hebt van 1 liter slagroom bijna 400 gram boter.

Ik maakte er kruidenboter mee: bieslook en peterselie uit de tuin, basilicum, verse knoflook, zout, zwarte peper uit de molen en roze peperbesjes.

één reactie

  1. Easy peacy….Leuk!!! ga ik ook een keer proberen. Ik heb gister ghee gemaakt (van die geklaarde Indiase boter). Ook heel simpel. En dahl makhani. Gerco zijn favo dahl in India. We werden er samen heel gelukkig van. Ik had als groenten saag paneer. Paneer met spinazie zeg maar. Uit het wORLD cAFE cOOK bOOK. Mmmm. Aanrader! Ik wist trouwens niet dat in Dahl Makhani zoveel boter zit, geen wonder dat deze dahl zo lekker is. Het is gewoon de creamy goodness v/d roomboter. Haha!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*