Zelfgemaakte tomatensaus

Mijn bio-aan-huis boer biedt ‘soeptomaten’ aan: lekker veel trostomaten voor weinig geld. Ze zijn meestal al erg rijp en moeten direct verwerkt worden. Geen probleem! Mits je een middag de tijd hebt althans…
Je kunt ook op de markt kijken voor goedkope, erg rijpe tomaten. Wacht niet te lang, want ze zijn echt wel bijna weg, die tomaten.

Mocht je aan een partij San Marzano tomaten kunnen komen of andere tomaten met zo’n ovale vorm die ze in Nederland vaak liefkozend ‘pomodori’ noemen, neem die dan, want daar zit dikker vruchtvlees aan en ze hebben een kleinere kern.

Zorg dat je brandschone weckpotten hebt staan of schone vriezerbakken. Je mag zelf kiezen hoe je de saus wilt bewaren.

Je kunt de saus op twee manieren maken. Als ik veel saus maak, zeg, van zes of meer kilo tomaten, kies ik voor de ontvellen-staafmixer-methode, omdat je anders eeuwen aan het zeven bent. Nouja, in dat eerste geval ben je eeuwen aan het ontvellen, maar ik had voor dat klusje twee meneren aan het werk gezet, dat scheelde. Ik gebruik een pan met dikke bodem voor de saus.

tomatensaus

Zelfgemaakte tomatensaus met de zeef

Was de tomaten, snij ze in grote stukken en doe ze in de pan. Doe er ook kruiden/knoflook bij als je wilt. Leg de deksel op de pan en laat de tomaten nu ongeveer een uurtje pruttelen. Roer ze wel elke vijf minuten even om en druk in het tweede half uur steeds wat tomaten plat met de achterkant van je pollepel.

Als de tomaten helemaal kapot zijn gekookt, zet je een grote hittebestendige bak klaar. Hang een grote zeef in de bak en stort dan – voorzichtig, want heet!- de inhoud van de pan in de zeef.
Eerst loopt al het waterige vocht eruit. Wacht tot dat gebeurd is en ga daarna roeren en drukken tot er pulp in de zeef overblijft. Je bent pas klaar als de pulp echt droog is geworden en je het als een klont uit de zeef kunt scheppen. Je kunt dit natuurlijk ook met een roerzeef doen, maar die heb ik zelf niet.
Ik was wel een poosje bezig met roeren, drukken en de zeef tegen de kom ‘slaan’ om de tomatensaus aan de onderkant van de zeef in de kom te laten vallen. Juist tegen het einde komt de dikke saus vrij uit de tomatenpulp. Daar zit ook de pectine in en die heb je nodig om de saus mooi dik te maken. Hou vol! Schraap als laatste de onderkant van de zeef af met een lepel.

Als je klaar bent met zeven, giet je de saus terug in de pan en dik je het nog verder in tot het een vloeibare, geconcentreerde saus is die zich mooi om je pasta of gnocchi gaat wikkelen. De ene keer is de saus meteen na het zeven al goed en een andere keer zul je zien dat het nog te waterig is. Dat hangt af van de tomaten die je gebruikt. Breng op smaak met peper en zout als je wilt, maar dat kan ook als je de saus gaat gebruiken natuurlijk.

tomatensaus2

Zelfgemaakte tomatensaus met de staafmixer

Snij de tomaten bij de steelaanzet kruislings in. Leg ze in een hittebestendige kom en giet er kokend water op. Je moet dit in een aantal delen doen (ongeveer 15 tomaten per keer). Daarna trek je makkelijk de velletjes van de tomaten af.
Verwijder daarna de kern en schud de zaden eruit. Ik haal de kern er met een appelboor uit, heel makkelijk. Leg de tomaten in een pan met dikke bodem. En doe de vellen, kernen en zaden in een grote kom. Als je klaar bent, zet je nog een kom klaar met een zeef erin en stort je in delen alle pulp (dus de vellen, kernen, pitten) in de zeef. Druk het vocht er goed uit, dat is nog erg veel en bevat pectine. Giet het vocht in de pan waar ook de tomaten in liggen.

Voeg knoflook/kruiden toe aan de tomaten als je dat wilt. Laat de tomaten een klein uurtje pruttelen. Zet er daarna de staafmixer op en mix de saus glad. Giet ‘m daarna nog even door een zeef (vang op in een hittebestendige kom) om de laatste pitjes eruit te halen. Doe de gladde saus weer terug in de pan en laat nog even inkoken tot het een mooie dikte heeft. Giet heet in weckpotten. Of laat afkoelen en doe de saus in vriezerdozen.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*