Bijzondere en lekkere groenten in Rome

Rome_groenten

Op naar de Nuovo Mercato Esquilino. Die zat namelijk op nog geen drie minuten lopen van ons appartement. Eerst wilden we naar de Nuovo Mercato Testaccio, maar omdat die een stuk verder was en we de kans liepen ons een weg te moeten banen door de bakken orgaanvlees, kozen we toch maar voor die in ‘onze’ wijk. Hij zou het grootste aanbod exotische kruiden en specerijen hebben. Dat vonden wij erg tegenvallen, maar wellicht zijn we wel verwend met het aanbod in Leiden.

Eerst moesten we de mannetjes met goedkoop en fluoriscerend textiel voorbij en gelukkig dook ineens een korte route naar de ‘alimentari’ op. Fijn! We stortten ons op de groentemannen. Echt, het waren alleen maar mannen.
We zagen behoorlijk funky groene zaken. Veelkleurig ook. Paarse kousenband, lila aubergines en met name veel courgette-achtigen in allerlei tinten. We kochten een buitenaards exemplaar met ribbels (zie tweede foto hieronder). We vroegen wat het was en de  groentejongen wees naar een komkommer. Dus gingen wij op pad met de vermeende komkommer in onze rugzak; lekker als tussendoortje. Het bleek een courgette…
Weer thuis in Leiden heb ik een dergelijk exemplaar gegrild en hij was gruwelijk bitter.

Op de markt zag ik ook nog groenten die me qua uiterlijk en naam onbekend voorkwamen. Sim peulen en kangkong.
Jammer dat we zoveel uit eten moesten van onszelf, anders waren we de keuken van ons appartement ingedoken met een berg aan spannende groenten.

groenten2_rome ceres_rome
Op de foto’s: Puntarelle, gekke courgette en radicchio di Castelfranco. Ceres (denk ik), godin van de akkerbouw.

Puntarelle & radicchio di Castelfranco

puntarelle_rome2013

radicchioditreviso_rome   gesneden_puntarelle_bereiden groenten_bardelfico_rome

Bij Bar del Fico at mijn reisgenote Mariëlle puntarelle, je las er al eerder over. Bij Eataly vonden we ook een bos puntarelle en ik nam die in mijn koffer mee naar huis. Het vlijmscherpe Japanse mesje dat ik had liggen en nooit durfde te gebruiken, bleek redelijk geschikt om de slierten puntarelle mee te snijden. Je verwijdert eerst het blad en legt de gesneden, dunne slierten vervolgens in een uurtje in ijskoud water. Het gaat dan krullen. Dep de slierten goed droog, maak een zoute dressing  (ik had kleine, zoute zwarte olijfjes gepureerd met olijfolie) en hussel de boel door elkaar.

Moestuingroenten!

zaden_rome2013

Ik heb een veel te kleine moestuin voor al mijn wilde plannen. Maar in theorie kan ik volgend jaar borlottibonen, bolcourgettes, ronde paprika, zwartgespikkelde pavoni-bonen en radicchio di Castelfranco zaaien.

2 reacties

  1. Hoi Annemieke,

    De geribbelde courgette is een bitterkomkommer of balsempeer en wordt in de aziatische keuken gebruikt. De bittere smaak verdwijnt als je de groente kookt.

    Jolanda

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*