I ♥ groente

i-love-groente

Vorige week was de boekpresentatie van I ♥ groente. Ik was klaar om erheen te gaan, toen ik vernam dat de heer des huizes helaas niet op tijd thuis zou zijn om zich over dreumes C. te ontfermen. Kleuter zou ik meenemen, maar gelukkig had ik uit voorzorg nog maar niet aangekondigd dat we naar een tof kookboekfeestje zouden gaan, waar we bovendien ook te eten kregen. Anders was hij vast dramatisch in snikken uitgebarsten.
Hij had namelijk al fanatiek in het nieuwe boek van Janneke Vreugdenhil zitten bladeren. “Mama, kijk nou!, die kunnen we wel maken toch?”. Uiteindelijk koos hij voor de bloemkooltabouleh.

De bloemkool moesten we in de keukenmachine fijnmalen, tot korrels net zo groot als couscous. Een erg leuk idee! En de salade was ook echt lekker, ware het niet dat ik er braaf volgens het recept korianderblad in had gedaan, terwijl wij niet zo dol op koriander zijn. De granaatappelpitjes en pompoenpitten gingen er in elk geval prima in. Ook bij dreumes, die Janneke nooit heeft gezien, maar vast wel gehoord, toen hij nog in mijn buik zwom tijdens de nepkipproeverij bij haar thuis.
Die proeverij stond in elk geval niet in het teken van groente, maar dat haar liefde voor blaadjes, knollen en wortels wel erg groot is, blijkt uit I ♥ groente.

Het is een fijn, niet al te groot boek vol groenterecepten. Helemaal vegetarisch ook. Bij elk recept staat een inleiding over het gerecht en de recepten zelf zijn erg duidelijk.
De thuiskok die zijn/haar groenterepetoire wil uitbreiden, heeft aan dit boek een goede. Wie fanatiek uit het boek wil koken, moet nog wel even langs de toko of exotische supermarkt voor een aantal minder bekende ingrediënten als zwartebonenpasta, shaoxing en kikkererwtenmeel.
Wie alleen de supermarkt voorhanden heeft, kan echter ook goed uit de voeten met de recepten.

Waar moet je aan denken? Een aantal klassiekers als parmigiana, caponata en shakshuka, maar ook andere leuke gerechten als zoete oranjebloesem-worteltjessalade, clafoutis van geroosterde tomaatje en polenta met peperonata, gebakken ei en marjoleinboter.

Omdat ik 4 recensiekookboeken opgestapeld heb liggen – ja, een luxe-probleem- en ik wel wat hulp kon gebruiken bij het koken van een paar recepten, vroeg ik om testkokers via mijn facebookpagina. Dolenthousiaste reacties kreeg ik en Josè stuurde ik een recept uit I ♥ groente.

courgettecake_jannekeZe maakt de courgettecake: “Het recept was erg duidelijk en chronologisch. Geen verrassingen als je tijdens het lezen meteen aan het koken slaat. (Dus niet ‘doe de geroosterde noten bij het beslag’. Oh had ik de noten moeten roosteren?) Geen overbodige teksten, kort en bondig, duidelijk. Taalgebruik was eenvoudig hoewel ik wel m’n vraagtekens zette bij ‘kieper de cake op een schaal’.

In tegenstelling tot Josè vind ik ‘kieper de cake op een schaal’ best lekker om te lezen. Alsof ik in de keuken van Janneke sta en ze mij zelf instructies geeft. Eten we gezellig courgettecake met een kopje thee erbij.

Janneke Vreugdenhil | I ♥ groente (I love groente) | Uitgeverij Nieuw Amsterdam
160 pagina’s paperback | ISBN 9789046815946 | € 19,95

één reactie

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*