Grote Loempia’s

Deze week zat er per ongeluk winterpostelein in de groententas waarmee we onlangs zijn begonnen. Het is een tas van een lokale bioboer; we krijgen 3 soorten groenten en fruit voor ongeveer een halve week. Zo zijn we qua groenten niet voor de hele week vastgelegd, maar hebben we wel voor een goede prijs bio groenten en fruit. Daarnaast krijgen we ook nog wekelijks (nu rode Moro, geloof ik) perssinaasappels en om de week willen we aardappels en eieren. Ook kunnen we wekelijks kaas bestellen van een boerderij van een van de eilanden in de Kaag. En dat alles op te halen in de schuur in de tuin bij een andere groententasser in de buurt waar ik naar binnen mag lopen wanneer het me uitkomt. Gelukkig voor hem heb ik geen nieuwe fiets nodig ;)

Maar terug naar de postelein; wat een verschrikkelijke groente vind ik het toch. Na enkele dagen wordt het snotterig en eigenlijk heb ik nog steeds niet de smaak ervan kunnen ontdekken. Tertia suggereerde dat ik het maar in een loempia moest stoppen en dat kwam goed uit, want ik vond verder ook nog taugé en prei in de tas.

Met onderstaand recept kun je 12 loempia’s maken van ongeveer 15 cm. lang en 5 cm breed. Je moet ze na het maken invriezen; haal de loempia’s drie kwartier voordat je ze wilt frituren uit de vriezer en frituur ze 10 minuten op 180 graden. Draai na twee minuten de loempia even om, om te voorkomen dat de bovenkant direct zacht wordt. Draai dan na enkele minuten weer om en zorg dat de loempia aan beide kanten mooi bruin is.

Voor 12 grote loempia’s

450 g tofu
45 g winterpostelein, meeste van de stengels eraf, gewassen en gedroogd
1 ui, gesnipperd
100 g taugé
100 g winterpeen, fijn geraspt
150 g spitskool, fijn gesneden
100 g prei, fijn gesneden
2 eieren, geklutst met een beetje zout en nog 1 ei geklutst voor het vastplakken
1 el hoisin saus
1 el sweet chili sauce
1/2 tl zout
1/2 tl zwarte peper of szechuan peper
24 loempiavellen van 25×25 cm
100 g noedels (eiernoedels, platte noedels, wat je wilt)

Snij alle groenten en verzamel ze in een grote kom.

Snij de tofu in heel kleine blokjes en bak ze in 3 of 4 keer in een royale laag zonnebloemolie. Als alle tofu knapperig gebakken is, breng je het op smaak door er de hoisin, sweet chili sauce, zout en peper door te roeren.

Kook ondertussen de noedels gaar en snij er na het afgieten nog enkele malen met een mes door om ze wat kleiner te maken.

Bak de eieren tot roerei en doe dit bij de tofu.

Bak nu alle groenten tegelijk in een grote wok. Doe dit in ongeveer 10 minuten terwijl je regelmatig omschept; hierna is het grootste deel water uit de groenten verdampt. Schep dan de tofu en ei door de groenten en laat het de vulling (grotendeels) afkoelen.

Okee. Zorg dat je een schone, droge plank klaar hebt liggen. Per loempia gebruik je twee vellen, maar je begint met één. Leg het eerste vel op de plank voor je. Leg vijf eetlepels vulling horizontaal onderaan het vel (2 cm van de onderrand af en 4 cm links en rechts vrijhoudend. Vouw nu de linker- en rechterkant (verticaal) over de vulling heen en rol de loempia (van je af) op. Stop ongeveer 4 cm voor het eind en smeer met een kwastje ei onder en over de overgebleven flapjes loempiavel. Rol nu door en druk de loempia aan.

Leg nu het tweede vel neer en leg de loempia erop, net als je bij het eerste vel met de vulling deed. Zelfde werkwijze nu: zijflappen over de loempia vouwen, oprollen en dichtplakken.

Zorg dat je de loempia’s plat bewaard, zodat ze hun enigszins platte vorm behouden en zodoende beter te frituren zijn.

Hierboven had natuurlijk een foto moeten staan van een mooie goudbruin gebakken loempia, ware het niet dat de laatste loempia die ik als model had gereserveerd voor een foto pardoes – zonder ooit een lens gezien te hebben – in de verstrooide snuit van P. terecht kwam. Bedankt hé; nou, dan de ingevroren exemplaren maar.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*