Nederlandse buffelmozzarella

Natascha Boudewijn, gastredacteur van Vegatopia en auteur van Green Delicious jubelde onlangs over haar bezoek aan een Nederlandse buffelboer (Buffalo Farm Twente)
Sinds ik in de Joodse wijk in Rome waanzinnig lekkere buffelmozzarella at, ben ik op zoek naar een bol die de smaak van die ene kan evenaren.
Omdat wij de week erna naar Drenthe zouden gaan en Twente, waar die boer zit, een soort van in de richting zou zijn, waagden wij de omrit.

We werden ontvangen door Andra, een boerin ongeveer mijn leeftijd, wat op zich al een verrassing was. Ze liet ons de waterbuffels zien en vertelde over hun strategische keuze voor de buffels. Ik had natuurlijk liever een romantisch verhaal gehad over haar liefde voor mozzarella, maar hee, je kunt niet alles hebben. De Napolitaanse jongemannen die Andra naar Nederland heeft gehaalf om mozzarella te maken, waren op pad in de stad, dus die heb ik niet aan het werk kunnen zien.

boerinAndra waterbuffels

producten_buffalofarmtwente

We kochten buffelmozzarella, die twee dagen eerder gemaakt was en helaas vanwege de hoge temperatuur ervoor wel gekoeld was en ook namen we gerookte buffelmozzarella, harde kruidenkaas, caciocavallo, primo sale en buffelijs mee.

De mozzarella was heerlijk! Hij was vrij stevig en ‘melkig’ van binnen, precies zoals hoort met verse mozzarella (hij wordt zachter naarmate hij langer in vocht bewaard wordt). De overige producten waren ook erg lekker, al eet ik liever gerookte harde kaas dan een zachte als mozzarella. De caciocavallo is een aanrader.
Ondanks de lekkere smaak van de mozzarella had ik echter geen Rome-erlebnis.

Mijn schoonouders wisten me te vertellen dat er in Overijssel nog een buffelboer zat, Buffel Farm. Ik kon het niet laten ook daar nog even langs te gaan. De boerderijwinkel zit niet een paar kilometer verder dan de boerderij, maar gelukkig voor de buffeltoerist staan er op de aanrijroute nog wel wat (uitgerangeerde?) buffels.

producten_buffelfarm

Bij deze boerderij hebben ze grote buffelmozzarella’s in pekel of olie en ook buffelijs, buffelfeta, buffelpaneer, scamorza en harde buffelkazen. De buffel’feta’ was goddelijk.

De buffelmozzarella van buffelfarm is vlakker van smaak dan die van Buffalo Farm Twente en de structuur is zachter, ondanks dat hij even vers was als de mozzarella van de andere boerderij. Zouden de Napolitanen een stevigere mozzarella kunnen maken?

Ik heb het vermoeden dat de smaak van die Romeinse mozzarella in de loop der jaren wellicht nog lekkerder is geworden in mijn geheugen. Of toch niet? Wellicht moet ik terug naar Rome, om ‘m nogmaals te proeven….

…hee verrek! Ga ik binnenkort doen!

[edit: lees hier over mijn nieuwe mozzarella-avonturen in Rome en hier over de extreem verse mozzarella in de Sabijnse heuvels]

2 reacties

  1. In Groningen maken ze ook buffelmozzarella. Persoonlijk vind ik deze erg lekker: romig en ‘sappig’.
    http://www.lokaalenlekker.nl/producent/orobianco-buffelmozzarella-grootegast/

  2. Verse mozarella heeft een bite: is rubbrachtig en heel sappig. De smaak is die van rauwe buffelmelk. Naarmate mozzarella ouder wordt, wordt hij zachter, zompiger, verdwijnt de gelaagde structuur en komt er geen melk meer uit als je er in bijt of knijpt. Dat is het moment waarop de italiaan hem alleen nog maar op de pizza gebruikt…dus opzich klinkt het goed wtnje hebt gegeten :)

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*