Culigids Leiden

Het is leuk in Leiden. En lekker bovendien. Hieronder mijn tips voor een dagje culi Leiden. Voor als je op een zonnige herfstdag naar nul-zeven-een komt. Maar doe dat niet op 3 oktober.
Voorzichtig trouwens, struikel niet over de superlatieven hieronder. Want echt, ik hou van mijn stad.

IJS

img_6489

Ik geloof dat de zomer alweer een soort van voorbij is, maar hee, ijs is altijd lekker. Voor een schepijsje ga je naar Soetenso, waar ze naast wat goede basissmaken ook altijd een of twee bijzondere, wisselende specials hebben. Mijn favorieten zijn vanille-olijfolie en komkommer, maar die hebben ze niet altijd.
Een stukje verderop zit al een eeuwigheid het piepkleine Venezia. Ze verkopen er bollen ‘cassata’: ijstaart. Ongelofelijk lekker. Je kunt een bol (zes stukken) meenemen naar huis of ter plekke een stukje eten.
Bij de Bonbonnerie kun je schepijs van mijn eigen neven krijgen.

OP DE MARKT

Kom je op zaterdag, dan tref je in het centrum (omgeving Koornbeursbrug) de markt. Zoek Karels biofriet op voor een frietje en een aspergekroket. En bij Le Thi, pal naast de brug, vind je de beste (vega) Vietnamese loempia’s. Ook bevroren mee te nemen voor thuis.
Voor het stadhuis staat een bio paddenstoelenkraam. Cantharellen! Gerookte knoflook!

ITALIAANS

pomino
(foto geleend van Pomino)

Mijn favoriet is Pomino, die net een prachtige, nieuwe winkel heeft geopend op de Breestraat. Je vindt er de lekkerste gemarineerde groene olijven van Leiden (mét oregano en zonder koriander), burrata en zelfgemaakte Parmigiana di melanzane. En Italiaanse pijnboompitten! Bovendien kun je er in de keuken kijken, heel gezellig. Nu nog een barretje om een espresso aan te drinken en verse cornetti con crema te eten en ik ben dolgelukkig.
In de Burgsteeg zit het knusse Bocconi. Hier hebben ze lekkere taartjes en heerlijke belegde focaccia’s. De plaatpizza margherita is ook goddelijk. Bij Osteria Victor Russo, tegenwoordig gevestigd in hotel Nieuw Minerva kun je geweldig dineren. Ook verkoopt Victor erg mooie pasta’s en veel wijn.
De beste pizza’s van de stad eet je op het stadhuisplein bij City Hall. Daar serveren ze ook plankjes met antipasti die de moeite waard zijn.

KOFFIE

Bij Borgman & Borgman drink je meestal een erg lekkere cappuccino. Het soort espresso scheelt per keer en ik vind het daarom niet altijd raak, maar dat is ook erg afhankelijk van smaak.
De mooiste plek voor een kopje koffie of thee is Stadslokaal Burgerzaken. Je zit er in een fijn Jugendstildecor.

BIO

Wil je in een veel te klein winkeltje wat schatten ontdekken, ga dan naar Brandnetel in de Vrouwensteeg. Met een beetje geluk hebben ze er satsuma mandarijnen, bergamotten, rookkaas, een heerlijke chocolade-nougatring of kersentaart.
Bij de Helianth in de Herenstraat moet je wel even wat tijd hebben, want aan de kassa nemen ze graag hun tijd, maar ze hebben er regelmatig Toco kaas (schimmelkaasje met groene pepers) en L’amour Rouge.

BIER

Bij De Bierwinkel weten ze echt alles over bier. Ze verkopen er Blanche de Namur, mijn zomerfavoriet. Er is ook Leids bier te vinden en alcoholvrije Weihenstephaner. Ga je in de herfst? Vraag dan naar een passend biertje en doe ze de groeten van @rozemarijn_eet.

HORTUS

hortus

Mijn lievelingsplek in Leiden. Je kunt heerlijk wandelen in de Hortus. In de zomer en nazomer is het er prachtig. Soms staat er in de tuin een limonade/koffietentje. Maar ook bij Café Clusius, bij de ingang van de Hortus, is het erg fijn zitten. Ze serveren er een uitstekende lunch en lekkere thee en sapjes. Hun citroencakeje en dadelkoek alleen al zijn een bezoekje waard.

KAAS

Bij Fromagerie Bon op de Nieuwe Rijn hebben ze leuke kaasjes en ook verse Nederlandse buffelmozzarella (even om vragen). Je kunt er iets meenemen of gaan zitten met een glaasje wijn.
Op de Doezastraat zit De Fransoos, ook met kaasjes en andere delicatessen. En niet in het centrum, maar in winkelcentrumpje Diamantplein, vind je Ridders Kaashuis, waar ook Doruvael te krijgen is.

BAKKERS

Je loopt Mamie Gourmande in voor croissants en brioches. Ik neem ze altijd mee, vries ze in en warm ze dan in het weekend op in de oven op 50 graden. Werkt perfect. Ter plekke eet je even een lekker olijvenbroodje.
Iets verderop zit Jacobs, hier hebben ze geniale gevulde bitterkoekjes. Zie je ze niet liggen? Vraag er dan naar, want ze liggen vaak in de koeling. Lekker voor thuis.
Je kunt ook een wandeling maken naar de Herenstraat, waar Bakker Jan de lekkerste pain chocolat heeft. Er zit banketbakkersroom in. Heel on-Frans, maar vreselijk lekker. Ze zijn vaak op, dus als je ze wilt halen, moet je even bellen.

SURINAAMS

Ik haal altijd roti bij Moksi op de Nieuwe Beestenmarkt. Je kunt er ook broodjes afhalen, bara’s en van die heerlijke ingemaakte komkommer. Wil je lekkers inslaan voor thuis, loop dan even naar de tropische supermarkt op de Lammermarkt 212.

Heb je ook nog tips? Laat dan een reactie achter!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*