Lauwwarme schorseneren-avocadosalade

De schorseneer en avocado smaken opvallend goed samen. Als je geen roomboter hebt, mag je het niet maken. Dan moet je echt eerst naar de winkel.
Vul je gootsteen met een klein beetje water en schil daar de schorseneren onder, dat scheelt plakken.


Foto: Klary Koopmans, die het gerecht ook maakte.

Lauwwarme schorseneer-avocadosalade

150 gr. schorseneer (geschild, ongeschild zal het ong. 200 gr. zijn)
klont roomboter
1 avocado (250 gr.)
100 ml. slagroom
peper, zout

Schil de schorseneren, snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in stukken van vijf centimeter. Doe een klont roomboter in een lage (hapjes)pan met dikke bodem. Leg de schorseneren in de pan en laat op middelhoog vuur langzaam garen met de deksel op de pan. Als ze een aardig eindje op weg zijn (na ongeveer een kwartier), giet er dan slagroom bij. Bak de schorseneren verder gaar en met een klein bruin laagje. De slagroom is aan het eind van de rit ingekookt (ongeveer na 10 minuten). Snijd de avocado in stukken van gelijke grootte als de schorseneer, zet het vuur uit en voeg de avocado toe, zodat het alleen een beetje warm wordt. Draai er enkele slagen van de pepermolen over en een snufje zout.
Dien lauwwarm op.

Bovenstaande foto is gemaakt door Klary Koopmans, die op eigen initiatief nog citroensap toevoegde. Een prima idee. Als je crème fraîche gebruikt, i.p.v. slagroom, hoeft dat weer niet.

10 reacties

 1. Morgen ga ik je recept ook proberen en verheug me er mega op, maar wat at jij erbij?

  Voelt bijna als een eerste schooldag ;-) Spannend

 2. Hmm. Ik weet het niet meer zeker, maar ik dacht aardappelpuree.

 3. Gelukt! Pannetje leeggeschraapt met korstje brood…zegt genoeg denk ik.

 4. Heeeeerlijk! ik heb er een nieuw lievelingsrecept bij!

  Ik at het met gebakken aardappeltjes en confit de canard. Dat is lekker (maar qua calorieën misschien een iets minder goede combinatie).

 5. Zo dit was echt overheerlijk, romig, zacht, hmmmmm…
  Spannend, de eerste keer schorseneren. Mijn moeder zei je moet oppassen met schillen en ze bewaren in water met melk vanwege de kleurverandering die kan optreden. En inderdaad, als je ze doorsnijdt, komt er een melkachtige vloeistof vrij die je doet denken aan de paardebloemen. Mijn handen zijn nu alweer ontkleurt.
  Ik moest wel even zoeken op de markt en marktkoopman zal wel gedacht hebben, veel te jong voor schorseneren ;-)
  Een aanrader dit recept!

 6. net gemaakt, erg lekker! heb het moet ik beschaamd bekennen, helemaal alleen opgegeten…
  Ik heb er een klein beetje citroensap bij gedaan, misschien getriggerd door de naam ´salade´ vond ik een klein zuurtje er lekker bij, maar ik ben dan ook verslaafd aan zuur ;)

 7. Wij (Marijke & ik) hebben ‘m woensdag ook gemaakt. Met crème fraîche (de slagroom was op bij de groene winkel) en hij was heerlijk. Alleen had ik de ‘klont boter’ letterlijk opgevat en iets te veel boter gebruikt. Daardoor (en omdat het moet smoren en niet te hard bakken) dreven de schorseneren en avocado in de boter, zodat we het met een schuimspaan eruit hebben gehaald. Voordeel: een prachtige laag goudgele smakelijk gekruide boter die de volgende dag een heerlijke basis vormde voor een ander baksel.

 8. Wat een heerlijk recept! Nu voor de derde keer gegeten en ook onze dreumes likt haar vingers erbij af.

 9. Leuk om te horen, Priscilla :)

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*