Perfecte zelfgemaakte yoghurt (in yoghurtmachine)

Toen ik afgelopen voorjaar agriturismo Le Mole sul Farfa bezocht in de Sabijnse heuvels, kreeg ik voor het ontbijt een potje met heerlijk, zachte yoghurt met een gezellig dekseltje erop. Later, toen ik samen met mijn collega-redacteuren een kijkje in de keuken mocht nemen, bleek dat gastvrouw Elisabeth zelf haar yoghurt maakte in een yoghurtmachientje.

Onlangs zag ik in een folder van Lidl zo’n machine in de aanbieding. En je weet hoe dat gaat met tijdelijke non-foodproducten bij Lidl: dan moet je rennen! Dus stond ik maandagochtend om 8.00 in de regen voor de deur naast een man die een sixpack bier kwam halen. En ik kreeg een machine te pakken! Dat ze er een week later nog lagen, omdat echt niemand erop zit te wachten om zelf yoghurt te maken, hebben we het niet over.

zelfgemaakteyoghurt
boven twee potjes dikke, ‘gewone’ yoghurt, rechts roomyoghurt

Experimenten met de yoghurtmachine

Mijn eerste experiment (verse volle biologische melk en een beetje biologische yoghurt uit pak erbij) vond ik niet geweldig. Het resultaat: vrij slappe yoghurt. Het instructieboekje van de machine had daar al voor gewaarschuwd en ook van anderen had ik dit al gehoord. Maar in de heuvels was de yoghurt toch echt niet slap, dus mailde ik Elisabeth om naar haar recept te vragen. Houdbare biologische melk verwarmen en zeven, goede, milde biologische yoghurt toevoegen en dan zonder deksels in de machine, was haar advies. Het resultaat: lekkere, milde en dikke yoghurt!

Ik heb daarna nog vele experimenten gedaan: met verse melk en verwarmd, met halfvolle houdbare melk, met houdbare volle melk en onverwarmd. Mijn conclusie: met verse melk wordt het te slap en halfvolle houdbare melk geeft ook te slappe yoghurt. De houdbare volle melk niet verwarmen kan wel, dan wordt de yoghurt ook lekker dik (dikker dan uit een literpak), maar net niet zo dik als met verwarmde melk en bovendien is het ietsje zuurder. Toch ga ik zelf altijd voor de snelle variant met het niet koken van houdbare melk. Die is gewoon al lekker genoeg en heerlijk snel klaar.
Ik heb ook sojayoghurt (met bacteriecultuur) gemaakt met biologische naturel sojamelk en naturel sojayoghurt. Dan krijg je vrij slappe sojayoghurt. Mogelijk krijg je een ander resultaat als je de sojamelk verwarmt, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Hieronder het perfecte recept voor iets meer dan een liter lekker dikke zelfgemaakte yoghurt en eentje voor roomyoghurt. Wil je smaakyoghurt? Kook dan vers fruit of vriezerfruit tot het kapot gaat en wat indikt, voeg eventueel wat suiker toe en roer voorzichtig door de afgekoelde yoghurt. Vanzelfsprekend wordt de yoghurt dan wel weer dunner.

Recept perfecte zelfgemaakte yoghurt

1 liter biologische houdbare melk
150 ml. biologische milde yoghurt (bij AH hebben ze precies een bakje met dat formaat)
ook nodig: een yoghurtmachine, een pan en een zeef

Zorg dat je brandschone yoghurtpotjes klaar hebt staan.

Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur of in elk geval onder 40 graden. Giet de melk door een zeef in een kom, om velletjes eruit te zeven.  Roer de yoghurt erdoor. Schep het mengsel in de potjes met behulp van een soeplepel of door de melk eerst weer over te gieten in een schone schenkkan/maatbeker.
Zet de potjes zonder deksels in de yoghurtmachine. Zet dan het apparaat aan. Na ongeveer negen uur is de yoghurt klaar. Doe de deksels op de potjes en zet meteen in de koelkast. De volgende dag is de yoghurt nog dikker en kun je ‘m eten. Roer de yoghurt niet door, want dan wordt hij weer slap.

Recept roomyoghurt

0,75 liter biologische houdbare melk
250 ml slagroom
150 ml. biologische milde yoghurt
ook nodig: een yoghurtmachine, een pan en een zeef

Zorg dat je brandschone yoghurtpotjes klaar hebt staan.

Zelfde werkwijze als bij de yoghurt in het recept hierboven. De slagroom voeg je toe als de melk na het verwarmen weer is afgekoeld.

4 reacties

  1. Bedankt voor de tips! Ik heb de machine toevallig deze week gekregen voor mijn verjaardag. Alleen ik kan de yoghurt niet terug vinden in de beschrijving van het recept. Wanneer voeg je deze toe?
    Gr. Kim

  2. Wat super leuk om zoiets zelf te maken! Hier niet zo’n machine (en gok er op dat ze inmiddels wel weg zijn bij de Lidl ;)) dus ik kwijl mee bij de aanblik van jouw foto’s en de gedachte! :)

    Liefs, Elize

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*