Reuzenravioli met daslook-ricottavulling

Toen trouwe lezer Leontien van de week bovenop me sprong toen ik op Facebook een gerechtfoto plaatste en riep: “ Je begint weer met meer recepten te komen, leuk hoor!!” las ik dat als een flinke hint.

Dus pakte ik mijn notitieboekje maar toen ik vandaag ravioli maakte.

ravioli_daslookvulling

Reuzenravioli met daslook-ricottavulling

Pastadeeg
200 g semola (fijngemalen harde tarwe) + paar lepels extra
2 eieren
mespuntje zout
olijfolie + water
ook nodig: een pastamachine en een uitsteekvorm van 10 cm doorsnede

Vulling
1 lt volle melk*
wittewijnazijn of sap van 1 citroen*
(*OF 200 g ricotta uit de winkel)
zout, peper
100 ml Griekse yoghurt
25 g daslookblad
scheutje milde, fruitige olijfolie
klein teentje knoflook

1 ei en wat extra semola
olijfolie en geraspte parmigiano reggiano

Het deeg: Meng de semola met de eieren en het zout. Voeg een scheut olijfolie toe en vul aan met lauw water tot het een soepel, kneedbaar deeg wordt. Geeft niet als het nog wat plakt, want dat gaat goedkomen.
Strooi extra semola op je werkplek/grote plank. Stort het deeg erop en kneed goed door. Doe dit ongeveer 10 minuten lang. Laat het deeg rusten in een theedoek, terwijl je de vulling maakt.

Maak de ricotta. Zet de melk op het vuur. Wacht tot hij bijna kookt en giet er dan het citroensap bij of een flinke scheut wittewijnazijn. Blijf de melk verwarmen, na een paar minuten zul je zien dat hij gaat schiften (voeg desnoods nog extra citroensap of azijn toe). Schep de ricotta er pas uit als je echt duidelijk wei (niet meer wit, maar half-doorzichtig) en brokken kaas hebt. Giet de ricotta in een kaasdoek of schone theedoek die in een vergiet of zeef ligt. Laat de ricotta 10 minuten uitlekken. Doe dan in een schaal.

Breng de ricotta op smaak met zout en peper en voeg de yoghurt toe.

Pureer de daslookbladeren met wat olijfolie en de knoflook tot een fijne massa. Meng door het ricotta-yoghurtmengsel. De vulling is nu klaar. Zet ‘m in de koelkast tot gebruik.

Verdeel het deeg in vijf bolletjes. Haal elke bol meerdere malen door de breedste stand van de pastamachine zodat het deeg goed uitrekt.
Haal het deeg dan per bol door de machine tot stand 3 (bij mij is stand 1 het smalst) en zorg dat je lappen krijgt waaruit je met een uitsteekvorm van 10 centimeter doorsnede rondjes kan halen.
Ga door tot al het deeg op is. Ik had 23 rondjes, maar uiteraard kun je er zelf meer of minder hebben. De hoeveelheid vulling was precies goed bij mij.

ravioli_daslookricotta

Klop 1 ei los in een schaaltje en leg een kwastje klaar. Ik gebruik voor het vullen een raviolivorm (zie foto), maar je kunt het ook zonder doen.
Besmeer één kant van de deegrondjes met ei. Leg een dessertlepel vulling in het midden van de rondjes en vouw ze dubbel. Druk met een vork de randjes aan (niet nodig als je een raviolivorm hebt), zodat de pasta echt goed dicht is en niet gaat lekken in de pan.
Kook de ravioli gaar in een grote pan met een wat zout erin.

ravioli_daslookricotta2

Serveer de ravioli met lekkere olijfolie en geraspte parmigiano reggiano. Wij aten per volwassene 6-8 ravioli (de kinderen aten er beide vier) met asperges met bieslookboter ernaast. Het recept voor de asperges vind je binnenkort op Vegatopia.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*