Romeinse pizza met aardappel

In Rome eten ze Romeinse pizza’s en in Napels eet men Napolitaanse pizza’s. De pizza’s in de hoofdstad zijn dunner en knapperiger dan die in het zuiden van de laars. In Rome schijnt de korst minder dik en broodachtig te zijn en knapperig. Ik zeg ‘schijnt’ ja, want ik ben nooit in Napels geweest en van Rome herinner ik me veel, maar niet specifiek de korst van de door ons gegeten pizza’s. De aardappelpizza die ik er at, was bovendien ‘al taglio‘ en zonder korst. De straatpizza’s van Rome zijn helemaal niet heel erg dun.
De korst van mijn aardappelpizza is best knapperig, maar of hij officieel Romeins mag heten, weet ik eerlijk gezegd niet.

Romeinse aardappelpizza

Romeinse pizza met aardappel

Voor 1 bakplaat vol of 2 ronde voor op een pizzasteen

150 g bloem
150 g fijne tarwegries (semolina rimacinata)
2 tl gist
2 tl zout
water
olijfolie
600 g vastkokende aardappels
1 buffelmozzarella (125 g)
el rozemarijnnaaldjes, gehakt
zwarte peper uit de molen

Meng de bloem en tarwegries en roer er het zout door. Los de gist op in handwarm water en giet het op de bloem. Doe er een scheutje olijfolie bij. Blijf vocht toevoegen tot je een soepel deeg hebt. Het mag nog aan de natte kant zijn, want het mag nog een paar uur rijzen.

Zet de bak weg op een warme plek. Stort na een paar uur het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg door met nog wat extra bloem en gries tot het een soepel deeg is dat je makkelijk uit kunt rollen.

Kook de aardappels gaar in water met zout en snij ze in plakjes van een paar millimeter.

Ik bak mijn pizza’s het liefst op een pizzasteen (al is mijn tweede SMEG pizzasteen ook uit het niets kapot gegaan, dus die koop ik niet meer) en rol het deeg uit tot een lap die op een pizzaschep past. Als je op een bakplaat bakt, dan moet je die eerst even invetten met olijfolie voordat je het deeg erop legt.

Scheur of snij de mozzarella in kleine stukjes en beleg de bodem van de pizza ermee. Leg er de plakjes aardappel op en strooi er de rozemarijn en peper over.
Zet de pizza in de oven tot hij een krokante bodem heeft en van boven goudbruin is.

2 reacties

  1. Ziet er lekker uit, zelf lijkt het me lekker nog wat spekjes erop te doen

  2. Probeer het ook eens met citroensap.. zoals in dit recept.. http://www.pizza.nl/recepten/pizza-rozemarijn-aardappel Het maakt hem net iets frisser..

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*