Bergamotlimoncello & citruslimoncello

Laat ik beginnen met zeggen dat beide likeuren eigenlijk geen limoncello zouden moeten heten. Limoncello wordt namelijk oorspronkelijk met citroenen uit omgeving van Sorrento gemaakt. Maar hee, ik woon niet in Zuid-Italie en ik hou wel van een experimentje, dus ik maakte twee varianten en noem ze toch limoncello. Limoncello is namelijk hip en likeur een oudewijvenwoord.

Oja en omdat ik ook niet in Frankrijk woon en dus niet aan een fles 95% alcohol kon komen, heb ik mijn likeuren gemaakt van wodka. Ik heb de meest milde en zuivere genomen die er in de Bierwinkel was. Hij is gestookt van graan.

De bergamotlimoncello smaakt dus naar bergamotcitroentjes, een beetje kruidig. Daar moet je wel van houden. De citrusvariant lijkt meer op de klassieke limoncello en is iets frisser.

Bergamotlimoncello

350 ml wodka (Zuidam)
zest van 6 bergamotten
250 ml water
200 g suiker

Was de bergamotcitroentjes. Haal de schil eraf met een scherp mesje of een zesteur. Zorg dat je alleen de gele schil eraf haalt en niet het witte eronder.
Prop de schillen in een schone fles van een liter. Giet er de wodka op. Ik heb de fles twee maanden laten staan. Dat kwam omdat ik zwanger was en er toch niet van kon drinken. Ik zie in andere recepten ook wel dat men het maar een week laat staan, maar dat lijkt mij erg kort om de aroma’s uit de schil vrij te laten komen.

Enfin, als je klaar bent met wachten, begin je aan de volgende stap. Los de suiker in het water op en breng het suikerwater aan de kook. Laat het even doorkoken en zet het dan weg tot het afgekoeld en ingedikt is. Giet het dan bij de wodka en citroenschillen en zet het nog een weekje weg. Zeef dan het wodkacitroensiroopvocht en giet het in een schone fles. Plak er een gezellig etiketje op en klaar is je bergamotlimoncello.

Citruslimoncello

350 ml wodka
zest van 2 bergamotten, 1 ordinaire citroen en 2 (bloed)sinaasappels
250 ml water
200 g suiker

Was de citroenen en sinaasappels. Haal de schil eraf met een scherp mesje of een zesteur. Zorg dat je alleen de gele en oranje schil eraf haalt en niet het witte.
Prop de schillen in een schone fles van een liter. Giet er de wodka op. Ik heb de fles twee maanden laten staan. Dat kwam omdat ik zwanger was en er toch niet van kon drinken. Ik zie in andere recepten ook wel dat men het maar een week laat staan, maar dat lijkt mij erg kort om de aroma’s uit de schil vrij te laten komen.

Enfin, als je klaar bent met wachten, begin je aan de volgende stap. Los de suiker in het water op en breng het suikerwater aan de kook. Laat het even doorkoken en zet het dan weg tot het afgekoeld en ingedikt is. Giet het dan bij de wodka en citroenschillen en zet het nog een weekje weg. Zeef dan het wodkacitrussiroopvocht en giet het in een schone fles. Plak er een gezellig etiketje op en klaar is je citruslimoncello.

één reactie

  1. Ik ga eerst eens kijken waar ik dit heerlijke fruit kan krijgen, misschien zelfs wel biologisch. Ik heb er nu al zin in!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*