Boerenkool-kaaskoeken

“Hoor de wind waait door de boerenkool.” Echt. Ik verzin het niet. Mijn peuter. Hij staat met een blad boerenkool in zijn handje en zwaait ermee door de lucht.
We rissen en snijden de boerenkool, die uiteindelijk niet op het fornuis maar in de koelkast belandt. Aan het einde van de middag naar de supermarkt in peutertempo, duurt langer dan ingeschat en uiteindelijk maak ik maar veggie shoarma, vanwege te hongerige buikjes.
De volgende dag deed ik weer een boerenkoolpoging. En wat voor een!

Boerenkool-kaaskoeken

150 g boerenkool (gesneden gewicht)
100 g jonge kaas, in stukjes gesneden
100 g parmigiano reggiano/grana padano of hele oude brokkelkaas, in stukjes gesneden
2 eieren
1/2 tl zout
1 tl pul biber (te vervangen door 1/2 tl cayennepeper)
zwarte peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 graden (hetelucht).

Was de boerenkool en zorg dat de blaadjes droog worden, bijvoorbeeld met een slacentrifuge of door te deppen met een theedoek.
Maal de boerenkool met de kazen in de keukenmachine fijn. Voeg dan de eieren, het zout, de pepervlokken en nog wat peper uit de molen toe.
Maal het tot een stevige maar smeerbare massa.

Vet een lage ovenschaal in met wat roomboter, kokosvet of olie. Ik had een ronde schaal van 26 cm doorsnede en daarin kreeg ik een goede dikte koeken. Een vierkante schaal is eigenlijk handiger; lees een stukje verderop waarom.

Stort de boerenkool-kaasmassa in de schaal en verdeel gelijkmatig met een spatel. Zet de vorm 10-15 minuten in de oven tot de bovenkant een beetje bruin kleurt.

Laat de koek dan even afkoelen en gebruik een uitsteekvorm om er koeken van te maken. Als je een ronde bakvorm hebt en ook nog eens een ronde uitsteekvorm, hou je heel veel stukjes over. Daarom kun net zo goed  een rechthoekige bakvorm nemen en stukken met een mes snijden. Zo ziet het er wat minder koekerig uit, maar zit je met minder lullige stukjes.

Leg de koeken met de bovenkant naar onderen en schuif ze nog even onder de gril, zodat ook de andere kant een kleurtje krijgt en ze nog wat steviger worden.

Je zult begrijpen dat het geen knapperige koekjes worden, maar  ze zijn zeker wel stevig. Ze zijn lekker umami en ook leuk als borrelhapje. Ik zou dan een kleine uitsteekvorm gebruiken.

Kleine T. vond ze in elk geval heel fascinerend. “Wat is dit voor lekkers zeg?” zei hij, terwijl hij zijn koek heen en weer wapperde.

4 reacties

  1. laat ik nu net gisteren flink wat paarse boerenkool te hebben geoogst, ik ga meteen aan de slag, ze zien er heerlijk uit!

  2. Wat een leuke blog! Leuk om lezen en vol goede ideetjes> Na lange tijd India te hebben gewoond en er nog vaak te zijn voor werk doet het soms deugd om een iets minder pikante cuisine te proeven, lekker!

  3. mmmm, dat ziet er lekker uit zeg! Ik houd niet zo van boerenkool (stamppot)en ben altijd op zoek naar andere versies. Ik ga dit zeker een keer proberen. Bedankt!

  4. Over het algemeen geen fan van boerenkool maar dit ziet er interessant uit!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*