Chocolade-aardbeien-macadamiataart

chocolade-aardbei-macadamia taart

Bovenstaande cake bakte ik voor mijn 31e verjaardag. Van tevoren werd me door oud-klasgenoot Patricia al naar het recept gevraagd, maar die zat op dat moment nog in mijn hoofd. Gelukkig heb ik braafjes de verhoudingen genoteerd.

Lees eerst goed het recept door, want het zijn nogal wat losse stappen. De cake kun je een dag eerder bakken. De amandelsiroop die ik gebruik is van Monin en kun je bij de slijterij en veel koffiewinkels kopen. De amarenensiroop is optioneel, maar mocht je dat willen gebruiken, ga dan even langs bij de Italiaanse delicatessenwinkel.

In het aardbeienseizoen (zo’n beetje juni, juli) kun je uiteraard nog wat smaakvolle aardbeien op de taart leggen. Ook kun je de tussenlaag jam vervangen door zelfgemaakte aardbeienpuree of plakjes aardbei. In dat geval heb je dus maar 200 g aardbeienjam nodig en is de taart minder zoet.

Chocolade-aardbeien-macadamiataart

voor ong. 12 stukken

300 g lichte basterdsuiker
300 g roomboter, kamertemperatuur
6 eieren
400 g bloem
10 g bakpoeder
mespuntje zout
50 g cacao

250 ml slagroom
250 g mascarpone, kamertemperatuur

40 ml + 1 el amandelsiroop

400 g aardbeienjam
optioneel: amarenensiroop

140 g macadamianoten

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede ong 26 cm) met bakpapier en vet de vorm dan in met boter. Leg ook alvast wat aluminiumfolie in de oven tegen het lekken van het cakebeslag.
Meng de suiker, boter en eieren. Meng ook de bloem en bakpoeder. Voeg de bloem/bakpoeder, het mespuntje zout en de cacao bij het suiker-boter-eimengsel. Roer er als laatste 20 ml amandelsiroop door.
Stort het beslag in de springvorm en bak de cake in ongeveer een uur tot vijf kwartier gaar.

Prik gaatjes in de cake als het uit de oven komt (dan wordt hij wat vlakker) en laat de cake volledig afkoelen. Haal de cake voorzichtig uit de vorm en snijd ‘m dan horizontaal doormidden (je hebt nu 2 ronde, platte cakes).

Klop de slagroom stijf en meng het met de mascarpone.

Leg één van de twee cakehelften op een bord. Sprenkel er 20 ml amandelsiroop over en smeer er de helft van het roommengsel op. Smeer daarop 200 g aardbeienjam. Druk dan de andere cakelaag erop.

Meng nu de andere helft van het roommengsel met 100 g aardbeienjam (en optioneel amarenensiroop). Smeer dit aardbeienroommengsel op de taart. Het is leuk als dit netjes gebeurd, maar geen vereiste (ik heb daar zelf het geduld en de vaste hand niet voor). Smeer er als laatste nog 100 g aardbeienjam vermengd met 1 el amandelsiroop op.

Als je gezouten macadamia’s hebt: haal iets van het zout van de noten af met wat keukenpapier. Maar de taart is aardig zoet, dus het is voor het contrast absoluut niet erg als de macadamia’s nog iets zoutig zijn.

Plet een groot deel van de noten in de vijzel en houd een handje hele noten apart. Strooi het macadamiakruim over de taart en rangschik de hele noten naar eigen inzicht op een leuke manier.

één reactie

  1. Oh lord, dit ziet er té lekker uit!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*