Culinaire lezingen 2014

Onno Kleyn organiseert ook dit jaar zondagmiddaglezingen met culinaire thema’s. De komende maanden zijn er op zondagmiddagen lezingen over diverse thema’s. De eerste is achter de rug en op stapel zijn nog onderstaande lezingen.

Alle lezingen zijn tussen 16.00 en 18.00. Kaarten voor losse lezingen bestel je hier (ga naar betreffende lezing en klik op aanmelden) of neem een passe-partout.

26 januari – Marjolein de Vlaam en Stefan Kleintjes – Culinaire opvoeding van peuters en kinderen

Helemaal in mijn straatje deze lezing! Het had me leuk geleken hier naartoe te gaan. Helaas kan ik niet! Maar jullie gaan wel toch?

Hoe wordt je kind een smulpaap? Hoe voorkom je dat je kind eten weigert of hoe los je dit ‘probleem’ alsnog op? Marjolein de Vlaam had in 2012 groot succes met haar boek Wereldeters, waarin ze verhalen gebruikt om kinderen die van het culinaire pad dreigden af te raken om te toveren in lekkerbekken. Op haar site, met lezingen en klinkende workshops zet ze haar queeste voort.
Stefan Kleintjes is kinderdiëtist en het brein achter het Kenniscentrum Borstvoeding, maar is ook specialist op het gebied van lekker en smakelijk eten voor baby’s en peuters. Zijn boek Eten met de kleintjes kwam dit jaar na ettelijke eerdere drukken uit in een compleet herziene uitgave. In een unieke duopresentatie behandelen De Vlaam en Kleintjes de culinaire opvoeding van verse mensjes, vanaf het eerste ‘echte’ eten tot en met de basisschoolleeftijd.

9 februari – Mariëlla Beukers – de geschiedenis van wijn 

toscane2011_eetbeelden_wijnproeverij.jpgHoe smaakte de Falernum van de Romeinen? De zoete wijn van de Middeleeuwers? De piquette van de Franse wijnboertjes? Historicus en vinoloog Mariëlla Beukers neemt ons mee op een speurtocht naar de oorsprong van het vergiste druivensap. Van het oerbegin, zo’n 7000 jaar geleden, volgen we de route van de wijn en de cultuur die er om deze mythische drank gecreëerd werd langs de kusten van de Middellandse Zee tot de havens van West-Europa en uiteindelijk tot in de Nieuwe Wereld, van Australië en Zuid-Afrika tot Chili en Californië. Veel beeld, veel plaatjes, belooft Beukers. En we gaan proeven, met de hooggeschoolde hulp van Okura’s Noël van Wittenbergh, Gault-Millau sommelier van het jaar 2014!

2 maart – Karine Hoenderdos – update voedingskunde en… de oerdis

karine foto2Voor Puur Gezond, Scriptums digitale kindje, schrijf ik al een tijdje columns, dus graag hoor ik Karine Spreken.

Mag verzadigd vet weer wel? Moet suiker de wereld uit? Moeten we nu echt veel minder zout? Voedingskundige Karine Hoenderdos is een schrijfster van formaat. Ze is verbonden aan Scriptum Communicatie over voeding en publiceerde afgelopen jaar Oergezond met Oerdis, een boek waarin het paleovoedingspatroon uit de doeken wordt gedaan. Bij de lezing van vandaag praat Hoenderdos ons bij over de alsmaar veranderende inzichten ten aanzien van de voedingskunde en natuurlijk haar stokpaard: eten zoals onze jagende en verzamelende voorouders deden.

30 maart – Lizet Kruyff en Anneke Ammerlaan – verleden en toekomst

ceres_romeHet moet heel aangenaam zijn om deze dames samen te horen spreken.

Hoe ontstond onze Nederlandse culinaire hofcultuur? En wie kookten er in de koninklijke en adellijke keukens? Wie mochten er aanzitten aan de galadiners en wat at het personeel in het paleis? Hoe bepaalde de koninklijke keuken de maaltijd van de ‘gewone’ mensen? Culinair historicus Lizet Kruyff, die vorig jaar haar spraakmakende boek Rijntjes keukengeheimen uitbracht, brengt al dit soort koninklijke en daagse zaken in beeld.

Trendonderzoeker en foodwatcher Anneke Ammerlaan is een vaste, scherpe waarde in Nederland en daarbuiten als het gaat om het observeren en in kaart brengen van de ontwikkelingen van ons eetgedrag. Haar lezing is een inkijk naar wat, waarom en hoe we straks eten en wat onze nieuwe eetgewoonten zullen zijn. Bereid je voor op onverwachte inzichten en opmerkelijke observaties. Maar, zoals ze zelf zegt, zonder verleden geen toekomst!

6 april – Kees Kraaijenoord en Ger van de Lindt – Bloggen met WordPress

Niet erg culinair is deze lezing, maar wel interessant voor bloggers die technisch de diepte in willen gaan.

Wat zijn de voor- of nadelen van het bloggen met WordPress? Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? Als je op een ander platform blogt kun je dan al je data overzetten naar een WordPressblog? En als er een probleem is, waar vind je dan de oplossing? Is WordPress geschikt voor mensen die niets weten van websites bouwen? Deze vragen en nog veel meer komen aan de orde in deze lezing. Wie blogt met WordPress of overweegt dat te gaan doen mag hem niet missen.

één reactie

  1. Leuk dat deze lezingen georganiseerd worden! Kijken of ik er een keer een bij kan wonen.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*