Een kleine aardbeien ‘cassata siciliana’

Toen ik in september op Sicilië was, aten we cassata siciliana: een koud dessert opgebouwd uit cake, ricotta, nog wat smaakmakers en afgedekt met marsepein. Vandaag heb ik eindelijk ook geprobeerd zoiets te maken. Als ik het niet zelf geweten had, had ik niet direct geraden dat het cassata moest voorstellen, maar mooie versieringen laat ik liever aan anderen over.

Toen wij terug kwamen uit Sicilië had ik het er met mijn ijsneven over. Hij herkende mijn omschrijving van een schattig groene cassata die we er hadden gegeten en het bleek dat zij diezelfde soort vanuit Sicilie importeren. Daar zal dan wel iets van een machine aan te pas komen.

Onderstaande ziet er in ieder geval huisgemaakt uit en mag afgemaakt worden met een aardbei er bovenop, maar ik was vergeten er eentje apart te houden.

siciliaanscakeje

Het is een experimentje. Over de marsepein was ik niet helemaal tevreden. Het smaakte prima en het rolde ook perfect uit. Maar het was moeilijk losmaken; uiteindelijk lukte het met een bakpapier-transport wel. Suggesties voor verbetering zijn welkom en als je zelf een succesrecept hebt voor marsepein, kun je die natuurlijk gebruiken (maar dan mis je wel de oranjebloesem).

De aardbeienvulling en marsepein moeten minimaal 5 uur van tevoren gemaakt worden, want ze moeten na bereiding nog in de vriezer danwel de koelkast. De cake moet minimaal 2 uur van tevoren gemaakt worden, omdat hij nog moet afkoelen. In principe kan alles ook een dag eerder, maar let er dan op dat het ijs even wil ontdooien voordat het eruit geschept kan worden.

Siciliaans cassata-achtig dessert

Aardbeienvulling
400 gr. verse aardbeien
30 gr. gedroogde aardbeien
200 gr. ricotta

Pureer de verse aardbeien met de ricotta en doe er daarna pas de gedroogde aardbeitjes in. Doe in een vriesdoos en plaats het in de vriezer; elk uur even doorroeren.

Cakelaag
1 ei
100 gr. suiker
100 gr. boter
100 gr. cakemeel

Klop het ei, de suiker en boter door elkaar. Daarna doe je er het cakemeel bij. Bak in de kleinste cakevorm die je hebt. Het maakt niet zo uit hoe hoog of laag de cake wordt. Bak vijf kwartier op 150 graden.

Marsepein
100 gr. amandelen, geroosterd
80 gr. poedersuiker
1 theelepel (officiele maat) oranjebloesemwater
20 gr. roomboter, kamertemperatuur
20 gr. cantuccini
paar druppels rode kleurstof

Pureer de amandelen fijn. Voeg dan de overige ingrediënten toe. De kleurstof kun je ook weglaten, maar dan wordt het bruin in plaats van rood-roze. Zet in de koelkast.

Hoe maak je het? Leg eerst een schep aardbeienpuree op een bordje. Leg er dunne plakken cake overheen en dek af met de uitgerolde marsepein. Versier naar eigen inzicht.

aardbeienvulling

stap2cassata

5 reacties

  1. Een bijzonder nagerecht, zeker met al die decoraties.
    Ik heb hem toegevoegd aan mijn to-do favorieten ;)

  2. Ik ben benieuwd! Precieze decoraties zijn niet mijn hobby.

  3. Waar koop je in Nederland gedroogde aardbeien? Ik heb een zakje uit Noorwegen meegenomen, waar ze gewoon in de supermarkt te koop zijn. We zijn er erg zuinig mee, want ze zijn superlekker!

  4. Op de Haagse biomarkt (woensdag, tussen die twee grote winkelstraten in, hoe heet dat plein? Vlak bij het Binnenhof) kocht ik die van mij.

  5. Marmelot verkoopt vacuum gedroogde aarbeien en ander fruit via internet:
    http://www.marmelot.com

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*