Koude peentjes & romanesco quiche met maïsroom en tomaten

Ik had donderdag twee mannelijke familieleden over de vloer. De ene is gewend aan de drie-eenheid aardappels, groente en vlees en de ander eet ook dat, maar heeft ook regelmatig Italiaans op zijn bord. De één mijn opa, de ander mijn vader. Ik moest dus iets bedenken wat niet al te uitbundig was. Hartige taart kan altijd en aangezien het ruim dertig graden was, moest die maar koud met wat leuks er bovenop.

Ik was helaas wel ontzettend moe die dag en bovendien nogal vergeten dat ze zouden komen, maar gelukkig sprong P. bij. (Dat zijn van die momenten dat ik wou dat ik van mezelf gewoon mocht terugvallen op iets MAKKELIJKS. Maar nee.)

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk, deze quiche. Maar in de categorie echt snel valt-ie niet.

 

Koude peentjes & romanesco quiche met maisroom en tomaten
voor 4 personen: springvorm van 26 cm doorsnede

deeg
200 g zelfrijzend bakmeel
100 g roomboter, kort uit de koelkast
el volle melk
1 ei
afgestreken tl zout

vulling
5 eieren
1 romanesco (doe ‘s gek, maar je mag ook een andere stevige, vochtarme groente nemen), roosjes
2 kleine winterpenen of 4 worteltjes, in stukjes of plakjes
peper, zout, oregano
100 g jong belegen kaas, geraspt plus nog wat plakjes voor bovenop

maïsroom
1 mini blikje mais
1/2 potje crème fraîche (60 ml)

4 grote tomaten

Maak het deeg met de hand of mixer door alle ingrediënten te mengen.

Maak de maïsroom door de uitgelekte maïs te pureren met de crème fraîche. Zet in de koelkast.

Stoom de peen en romanesco even kort. Het hoeft niet heel zacht te zijn, want het gaat de oven ook nog in.

Breek de eieren in een schaal en voeg wat zout, enkele draaien van de pepermolen en de oregano toe. Rasp de kaas en doe deze samen met de groenten bij het eiermengsel. Doe er nu ook de helft van de maïsroom bij. Meng het door elkaar.

Bekleed de springvorm met bakpapier of vet in met boter. Rol het deeg uit tot een lap dat de bodem en randen van de bakvorm bedekt. Laat de randen iets overhangen. Dit kun je ook in delen doen. Houd een bolletje deeg over voor de bovenkant.

Doe de vulling in de quiche, vouw de randen erover en rol het laatste bolletje deeg uit om de bovenkant te bedekken.

Bak de quiche in ongeveer 45 minuten op 190 graden in de oven. Leg er dan nog wat plakjes kaas op en zet nog even enkele minuten terug in de oven (of onder de gril) om de kaas te laten smelten.

Laat de quiche volledig afkoelen en zet de quiche eventueel nog even een half uurtje voor het opdienen in de koelkast. Serveer met een fijngesneden tomaat (zonder de pitjes) per stukje quiche en een lepel van de maïsroom erop.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*