Kruidige tulband met oranjebloesemwater

Ik heb een la vol kruiden en specerijen in de keuken. Daarnaast heb ik ook nog een doos vol specerijen in de voorraadkast. Daar liggen wat aangebroken  zakken in (zoals zwartepeperkorrels) en van die specerijen die ik zelden gebruik. Steranijs bijvoorbeeld. En staartpeper, die ik vorig jaar kocht ten tijde van de pepernotenrevolutie.

Gisteren besloot ik eens wat van die specerijen uit mijn la en doos in de vijzel te gooien. Buiten sneeuwde het, binnen brandde een kaarsje en ik verleidde mezelf om een tulband te bakken.

Hij heeft een zacht kruidige smaak. Als je liever een echte specerijenexplosie wilt, kun je natuurlijk de hoeveelheid specerijen verdubbelen. Onderstaande hoeveelheid is genoeg voor een lage tulband.

Kruidige tulband met oranjebloesemwater

1 steranijs
6 staartpeperkorrels (of 3 gewone peperkorrels)
4 kruidnagels
de zaden van 2 groene kardemompeulen
1,5 tl echte kaneel (dus niet cassia, maar het kan wel)
150 g suiker
150 g roomboter, kamertemperatuur
3 eieren
200 g bloem
5 g bakpoeder
mespuntje zout
oranjebloesemwater

Verwarm de oven voor op 160 graden (geen hetelucht!).

Doe de steranijs, staartpeperkorrels, kruidnagels, kardemomzaden en kaneel in de vijzel en leef je uit tot je poeder hebt.
Meng de suiker en boter in de keukenmachine. Klop de eieren luchtig en voeg ze bij het suikerbotermengsel. Roer het bakpoeder en de specerijenmix door de bloem en voeg ook dit toe. Roer in de keukenmachine tot een glad beslag en voeg als laatste nog een mespuntje zout en twee theelepels oranjebloesemwater toe.

Vet een tulbandvorm goed in met roomboter. Stort het beslag in de vorm en zet de tulband een uur in de oven. Laat ‘m dan even afkoelen, schud uit de vorm en sprenkel er nog wat oranjebloesemwater over.

5 reacties

  1. Dat klinkt als een heerlijke combinatie met die specerijen, en zeker tijdens deze winterse dagen.

  2. Mooi menu, hier ga ik zeker wat uit pikken

  3. Haha ik wilde op je kerstmenu reageren, geen idee hoe dat hier terecht komt

  4. Erg lekker! Dit weekend zelf gekookt en een keer geen eten thuisbezorgd :) Mijn familie is fan van de Tulband! Bedankt!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*