Koffie en schuim / cappuccino maken / melk opschuimen

Het is tijd voor een culinair verzoek!

“Annemieke, wil je een keer wat schrijven over jouw lievelings koffie en je manier van zetten? Ook hoe je een fatsoenlijke cappu maakt? Bij mij werd de cappu altijd zuur en nu durf ik m niet meer te maken. Zonde van de koffie om m te verpesten ;)Maar nu ik een 6 kops zetter heb gekregen, wil ik wel weer eens een heerlijke latte maken!”

Op verzoek van mijn vriendin Marlou schrijf ik een stukje over koffie. Laat ik voorop stellen dat ik niet bijzonder veel feitenkennis heb als het op koffie aankomt. Alles wat ik schrijf is persoonlijke smaak en op ervaring gebaseerd, zoals eigenlijk alles wat ik schrijf..

Mijn koffieconsumptie kent enkele fases. Ik begon gewone koffie met melk en suiker te gaan drinken. In mijn herinnering klopten we de melk altijd al op, maar het kan ook zijn dat we daar pas mee zijn begonnen nadat we het Italië-virus hadden opgelopen. Op een dag ontdekte ik dat ik koffie met melk en zonder suiker lekkerder vond. Tijdens mijn periode van veganistdom dronk ik het zwart en lange tijd daarna ook nog. Sinds enkele maanden heb ik de espresso en cappuccino heruitgevonden. En P. ook. Ik kan me niet meer herinneren wanneer we voor het laatst het normale koffiezetapparaat hebben aangeraakt; we zetten enkel nog espresso op het vuur of met het espresso-apparaat.

Van de grotere mainstream espressomerken (Lavazza, Illy) vind ik Segafredo het lekkerst. Waar ik Illy en Lavazza vaak als rins ervaar, vind ik Segafredo wat pittiger. Ik denk dat het ook uitmaakt op welke manier je het zet (maar pas op, want een espressopotje behoeft een andere maling dan een machine), hoeveel koffie je gebruikt en misschien wel hoe je pet staat. Wellicht is het een kwestie van tijd voordat ik in een andere koffiefase beland. Simon LeVelt heeft ook een aantal espressosoorten en elke grotere stad heeft ook wel een eigen koffiewinkel (in Leiden ‘Het Klaverblad‘)

Nu de melk. De chemische kok staat met een thermometer naast de melk en weet op het juiste moment te kloppen. Maar met de volgende regels zal het ook zonder lukken.

Halfvolle melk werkt; volle melk werkt beter. Ik heb altijd biologische, omdat lekkere koffie ondersteunt moet worden door een goede melk, vrij van gekke stoffen.
Zet de melk op en blijf in de buurt. Vlak voordat de melk gaat koken (als het aan de randen goed sist en begint te pruttelen) moet je het vuur eronder uitdraaien. Als je het gaat kloppen als het nog niet warm genoeg is, wordt het bubbelig en als het gekookt heeft wil het ook niet helemaal lukken.

Een goede klopper maakt veel verschil. Na wat wanhopige pogingen met een garde kom je er misschien ook wel, maar ik vind de klopper van Dille & Kamille het prettigst werken.
Dus: vuur uit en dan pas gaan kloppen; stevige bewegingen en even volhouden!

Tik je pannetje tegen het aanrecht aan, zodat de grote luchtbubbels naar boven komen en eruit gaan. Klop en herhaal het getik met je pannetje. Laat als laatste je melk nog even ronddraaien in het pannetje.

Als het goed is, krijg je een sublieme schuimlaag zoals hierboven afgebeeld. Geef niet op als het bij de eerste keer mislukt.

2 reacties

  1. Kom maar op!

  2. Je bent best wel bescheiden wat betreft je koffie-kennis.
    Zulke koffie met geklopte melk lust ik ook wel.