Preitaart met kaas en noten

preinotentaart_site

Ach ja, die Sinterklaas. Hij zwaaide naar mijn kleuter. Die was onder de indruk en zag niet dat de Sint ineens een paar zakken kruidnootjes aangekomen was sinds hij ‘m voor het laatst op televisie zag. Nee, hij zag echt Sinterklaas en hij zwaaide verlegen, maar blij terug. Van een Piet kreeg hij twee kruidnoten. “Mama?”, vroeg hij, “mag ik deze opeten?”
Was dit dezelfde kleuter die thuis, als hij zijn zinnen op een koekje heeft gezet en wij hem zeggen zijn handen terug te trekken uit de trommel, pijlsnel toch een koekje of twee in zijn mond propt?
Natuurlijk mocht hij die kruidnootjes eten. Hij stopte er eentje in zijn mond en gaf mij de ander. Zelfs toen ik zei dat hij ze best allebei zelf mocht eten, stond hij erop dat ik er ook eentje nam.
Wat een heer! Die deelt zijn passie voor eten graag. En deze preitaart gaat er ook wel in.

Preitaartje met noten en kaas

6 plakjes bladerdeeg
2 grote preien, in grove ringen
150 g gemengde noten (bv. cashwenoten, amandelen, pistache)
100 g jonge kaas, in blokjes
4 eieren

ook nodig: lage bakvorm van ongeveer 26 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snij de gewassen prei in brede ringen en stoof ze een half uurtje met een klont boter in een pan met dikke bodem.

Leg de grotendeels ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak. Rol uit tot een lap die in de bakvorm past en 2 cm van de randen bedekt. Bak de bodem blind tot hij licht goudbruin is.

Rooster de noten eventjes in een droge koekenpan, zodat ze meer smaak hebben. Maal ze fijn in een keukenmachine en voeg dan ook de kaas toe. Doe er als laatste de eieren bij en maal tot een homogene massa.

Roer het ei-noten-kaasmengsel en de gestoofde prei door elkaar. Voeg eventueel wat gemalen zwarte peper toe. Stort het mengsel dan in de bakvorm en schuif de vorm terug de oven in. Bak de taart gaar en mooi bruin in ongeveer 20 minuten. Je kunt ‘m warm, lauw of koud eten.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*