Tzatziki en komkommersap voor de buren

“Mama, onze buren zijn niet zoals Buurman Baasje.” De sesamstraatvertaling van de burenborrel die we hier hielden.
En mijn kleuter heeft gelijk, deze straatgenoten bleken heel erg leuk te zijn!

Uiteindelijk had ik het door andere weekendactiviteiten maar makkelijk gehouden wat de hapjes betreft. Zaken waarover ik niet echt na hoef te denken, zoals bladerdeeghapjes met pompoen en feta, guacamole en tzatziki. De gasten konden het gelukkig waarderen en de snacktafel werd met name geplunderd door de kleinsten. Het kaasplankje bleek populair bij een peutertje en mijn eigen dreumes en de allerjongste van 10 maanden ging tamelijk los op een eigen bakje zoutloze guacamole.

En geloof het of niet, maar mijn simpele recept voor tzatziki stond nog niet eens op de site.

tzatziki_klein

Zelfgemaakte tzatziki

Voor een bakje:

250 ml Griekse yoghurt
1/2 kleine komkommer of 1/3 grote
1 teen knoflook
een scheutje wittewijnazijn
zout en zwarte peper uit de molen

Begin met de komkommer: schil ‘m als ie niet biologisch is. Rasp de komkommer op de fijne kant van een blokrasp. Vang zowel de pulp als het sap op. Zet een bak klaar met een zeef erin en stort de geraspte komkommer erin.

Laat het pulp uitlekken door er met de bolle kant van de lepel op te drukken tot er bijna geen sap meer uit komt. Het sap komt in de kom en kun je zo drinken. Of je maakt er een komkommer-sinaasappelfrisdrankje mee.

Roer de komkommer door de yoghurt, knijp de teen knoflook uit en voeg ook de wittewijnazijn toe. Breng op smaak met zout en peper.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*