Verse wasabi

verse_wasabi

Ik had een reep Lindt chocolade met wasabi en wist na proeven niet hoe snel ik er vanaf moest komen. Ah, Leendert!, de wasabiman. Ik vroeg of hij misschien mijn reep wilde hebben in ruil voor een stukje verse wasabi, want daar was ik na zijn wasabipraatjes wel nieuwsgierig naar geworden.
Dat kleine stukje werd een mooie doos met zelfs een flits raspje erbij.

Wasabi hebben jullie vast allemaal wel eens geproefd toch? Of toch niet? De wasabi die je hier in tubes koopt, schijnt stiekem mierikswortel en mosterdpoeder met kleurstof te zijn. In deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde kun je zien hoe wasabi groeit en legt de kweker uit hoe het zit met wasabi in tubes. Best een goede imitatie, maar wie het echte spul proeft, merkt toch het verschil: verse wasabi is minder scherp, maar geeft wel even een aardige kick, die snel weer verdwijnt. Daarnaast is het aards zoet.

Ik maakte wasabimayo van Japanse mayo die Vegatopiacollega Tertia voor me meebracht. Ik gebruikte op twee volle eetlepels mayo ongeveer twee centimeter wasabiwortel. Dat gaf een goede smaak, maar ik had iets pittiger nog lekkerder gevonden (maar de wortel was toen op). Het wasabiraspje gaf een mooie wasabipuree en ik gebruikte een siliconen kwastje om het rasp eraf te schrapen.
We aten de wasabimayo bij tofuzakjes gevuld met kleefrijst, avocado, paprika, bosui, zijdetofu en blokjes jonge kaas.

tofuzakjes_echtewasabimayo

Een stukje verse wasabiwortel van 50 gram kost €24,95 en raspje kun je er los bij bestellen. Maar volgens Tertia kan het ook prima met een goede, scherpe rasp. Ze geeft trouwens ook nog erg lekkere receptideeën voor met de verse wasabi op Vegatopia.
Je kunt de wortel, als je de bewaartips volgt, enkele weken in de koelkast bewaren. Maar je kunt de wortel ook opraspen en plukjes rasp in de vriezer bewaren, zodat je ‘m niet binnen enkele weken op hoeft te maken.

Je bestelt de wasabi bij Sushi San of door Wasabi4you een mailtje te sturen.

2 reacties

  1. Ziet er lekker uit. Zelf hou ik alleen niet zo van wasabi!

  2. En ik mocht er ook een stukje van proeven. Wow wat heerlijk, wel die scherpe smaak maar veel frisser dan de “wasabi” uit een tube. Ik wil niet anders meer!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*