Speculaasbrownies

Zodra de blaadjes opwaarts dansen in de wind, krijg ik trek in speculaas. Zelfgemaakt is heerlijk, maar met winkelspeculaas heb ik ook geen enkel probleem. De ‘gezonde’ minder zoete versies uit de biowinkel laat ik liggen, want die vind ik bij lange na niet bevredigend. Het liefst koop ik dikke plakken speculaas bij een goede bakker, maar ook de biologische speculaasjes van AH verorber ik graag: lekker knapperig en zoet genoeg.

De brownies met speculaas zijn super en prima gezelschap bij de kookboekrecensies waar ik mee bezig ben. Op de foto zie je drie van de vier boeken die binnenkort op de site voorbij komen.

speculaasbrownies

Speculaasbrownies

voor 16 stukjes

200 g roomboter, in blokjes
120 g pure chocolade, in stukjes
3 eieren
200 g suiker
100 g bloem
1 tl vanille extract (ik gebruik vanillepasta van Nielsen-Massey)
snufje zout
1 tl gemalen kaneel
25 g cacao
100 g speculaas
optioneel: een handje gehakte hazelnoten

Verwarm de oven voor op 180 graden (geen hetelucht).

Doe de boter en chocolade in een vuurvaste schaal of kom en hang die in een pannetje met een klein bodempje water. Smelt de boter en chocolade au bain marie op laag vuur en laat eventjes afkoelen.

Klop de eieren met de suiker los in de keukenmachine (of met de hand(mixer)). Voeg de bloem, de vanille, het snufje zout, de kaneel en de cacao toe. Roer weer even door en giet dan het chocoladebotermengsel erbij. Maak er een glad beslag van.
Breek de speculaasjes in kleine stukjes en roer ze door het beslag. Voeg eventueel nog noten toe.

Vet een lage bakvorm van ongeveer 20×30 in met boter. Ik leg meestal een op maat geknipt stuk bakpapier onderin, om er zeker van te zijn dat de brownie uit de vorm komt.

Bak de brownie in ongeveer 30 minuten in de oven. Laat even afkoelen, snijd eventueel de randen los en haal de brownie uit de vorm om ‘m in stukken te snijden.

5 reacties

  1. En als je alléén een hetelucht oven heb?
    Heb je dan een tip om ‘m toch te maken en verbranden/uitdrogen te voorkomen.

  2. Een leuk recept om van mijn chocoladeletter en speculaasbrokken af te komen. Zou het ook werken als ik het beslag ze in cup cake vormpjes giet?

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*