Echt Eten – Jonathan Karpathios

Echt_Eten

Telkens als ik Echt Eten pak, ben ik even onder de indruk. Het is een groot boek met robuuste omslag en zwaar door zijn bezielde inhoud. Het broertje van Yvette’s Home Made, zeg maar.

Ik had de eer bij de presentatie van dit mooie boek te zijn en de sfeer die daar hing, vind je ook terug in het boek. Hij puilt uit van persoonlijke verhalen en vooral veel groenterecepten (ook twee hoofdstukken vlees en vis) waarmee iedereen met of zonder moestuin zijn hart kan ophalen. Inmaken, drogen, inleggen of roken? Geen probleem! Jonathan geeft veel recepten.

Eitje?

Meneer zou het liefst iedereen aan de slag zien met zijn recepten, want zo makkelijk vindt hij ze, maar ik denk jonathankarpathios_buitenkoken2dat je wel een beetje kookervaring moet hebben. Hij gebruikt zo nu en dan wat moeilijke culiwoorden en waar hij de ene keer juist heel uitgebreid omschrijft wat je moet doen tijdens het bereiden, vertelt hij bij andere recepten weer net te weinig (hoe groot snij je voorbeeld rauwe aardappels als je die binnen een half uur op 180 graden gaar wil hebben?).
Zo leer je in elk geval wel op gevoel koken en dat is nu precies waar Jonathan zo van houdt. Je hoeft ook niet per se alle ingrediënten in huis te halen die hij in zijn boek gebruikt, want als je van de zomer niet zelf vlierbloesemolie hebt gemaakt, mag je deze winter gerust ook een andere olie gebruiken voor je salade. Elke eigen improvisatie zal hij van harte toejuichen.

Boeren en recepten

Dit boek is extra leuk voor iedereen met een moestuin, maar ook geschikt voor mensen zonder tuin. Al is het wel handig als je veel verschillende groenten op de markt of in de winkel kunt halen en niet afhankelijk bent van alleen een dorpssupermarkt. Daarnaast kun je ook nog zelf de natuur in duiken voor eetbarebloemen. Jonathan zijn eigen leveranciers worden in dit boek in het zonnetje gezet en deze boeren en makers mochten ook de eerste exemplaren van zijn boek in ontvangst nemen.

Ik noem enkele pareltjes uit dit boek die ik zelf deze winter of  in het voorjaar wil maken: gekookte groene asperges met citrus-vanilledressing en violen, ravioli van biet met hangop (zonder pasta dus, de bietenplakjes vormen de ‘ravioli’), tarte tatin met zoetzure ui, boerenkool en knoflook en spitskool met messeklever en sinaasappel.

Morgen kunnen jullie zelf aan de slag met een winters recept. Haal maar alvast penen en ontbijtkoek in huis. Met de complimenten… euh, groenten van Jon!

Jonathan Karpathios | Echt Eten | Karakter Uitgevers
220 pagina’s harde kaft | ISBN 978 90 4520 433 8 | € 29,95

2 reacties

  1. Lijkt me een heerlijk boek! Is het ook niet al genomineerd voor beste kookboek van het jaar ofzo.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*