Citroencouscous met gegrilde meiraapjes en korianderkomijnpeentjes

Mijn gevoel voor richting is abominabel. Ik was langs geweest bij mijn oma die ziek is -ziekziek, als in: nooit meer beter- en wilde via een leuke route terug naar huis. In plaats van door de bebouwing te trekken verkoos ik om na het winkelcentrum het groen in te duiken. Ik had alleen even op de kaart gekeken, maar ja, tweedimensionaal zicht van bovenaf is toch niet hetzelfde als de weg vinden via de grond. Ik was in mijn nopjes, want had bij de Islamitische super lekkere dingen gehaald voor het avondeten en toog naar de in mijn idee goede richting. Op een gegeven moment kwam ik bij water en dat klopte ook met de kaart, ware het niet dat de brug die ik verwachtte aan te treffen in geen velden of wegen te bekennen was. Hmm. Vreemd.

Ondertussen hingen er een paar eenden aan mijn broek (hoe weten jullie nou dat er een Turks brood in mijn fietsmand zit, stelletje schooiers!) en na een gesprekje met ze en wat brood afgestaan te hebben vertrok ik maar naar de kant die de andere kant was van waar ik zeker weten niet heen moest. Toen die brug echt niet in zicht ging komen, begreep ik dat mijn niet bestaande gevoel voor richting mij weer eens niet in de steek had gelaten. Ik stopte op een kruising, keek naar rechts en als een wonder hing daar een kaart van het gebied (Zuid-Hollands toerisme jéé). Het koste enkele minuten voordat ik het eindelijk begreep en ik mijn weg kon vervolgen.

Het was hoe dan ook een mooi stuk fietsen. En wat heb ik aan boodschappen meegenomen? Onder andere een bundel bospenen, zachte geitenkaas, rimpeltomaten en meiraapjes.

Citroencouscous met gegrilde meiraapjes en korianderkomijnpeentjes
voor 2 personen, je eet het lauw

100 gr. couscous
1 groentenbouillonblokje
20 gr. pijnboompitten
zwarte en groene olijven, ongeveer 10 van elk
fruitige olijfolie en een beetje citroensap of citroenolijfolie
4 bospeentjes, geschrapt
2 meiraapjes
1 rode ui
2 mooie of gekke tomaten
100 gr. zachte geitenkaas
theelepel korianderzaad
theelepel komijnzaad
beetje boter om in te bakken

Optioneel, maar hadden wij en is erg lekker; korianderlimoenhummus en een knapperig turks brood.

Je moet wel een beetje multi-tasken, maar als je de pijnboompitten en kruiden van tevoren roostert en de spullen gesneden klaar hebt liggen, is het wel te doen:

-schil de meiraapjes, hak eenmaal doormidden en snijd dan in dunne plakken.
-halveer de bospenen in de lengte
-snijd de ui in de lengte in vieren, haal de lokken los en snijd de grotere lokken nogmaals doormidden
-rooster het komijn- en korianderzaad, vijzel het en zet weg
-rooster ook de pijnboompitten en maak ringen van de olijven

Bak de meiraapjes zacht in een aantal porties in de boter. Leg de portie die je uit de pan haalt in de grillpan en doe dit dus zo een aantal keer. Gril gelijktijdig ook de rode ui.
Stoom of kook ondertussen de peentjes tot ze beetgaar zijn.
Verkruimel het bouillonblokje op de couscous en giet er wat kokend water over. Schep om en laat even staan met een deksel op de kom en giet er later nog wat water bij, totdat de korrels zacht zijn. Giet er wat van de olijfolie en citroen bij en schep er de pijnboompitten en olijven door; laat met de deksel erop staan, zodat het nog warm blijft.
Meng de peentjes met de koriander en komijn.

Schep de couscous op een bortje, leg er de meiraapjes, rode uien en peentjes op. Verkruimel dan de feta erover. De tomaten leg je er los naast. Ik had weer hele leuke; zoals de bovenste van deze foto, die kun je leuk in parten snijden.

één reactie

  1. ziet er smakelijk uit ik ga het zeker eens maken

    groetjes leonie van zandbergen

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweetCaptchanode.js cache