Marijke heeft haar sleutelbeen gebroken. Naast dat het Heel Zielig is dat ze nu verplicht thuis zit, niet kan fietsen en een uur doet over aankleden, is het ook nog eens erg onhandig met voedselbereiding. Want hoe zorg je dat je nog gezond blijft eten, als je niet eens een mes kan hanteren voor het snijden van groenten?
Ik heb er eens gedacht over wat ze kan koken, als de pijn wat verminderd is en ze wel weer in de keuken durft te gaan staan.
[ik schakel even over op de tweede persoonsvorm]
Technieken
Gesneden groenten zonder te snijden, krijg je niet alleen door ze in een zakje te kopen, maar door ze in de foodprocessor te gooien. Met een prei wordt dat alweer wat moeilijker, omdat je die eigenlijk eerst doormidden moet snijden, voordat je het wast. Maar op zich kun je de groenten ook wassen, nadat je het in de foodprocessor kleiner hebt gemaakt.
Laat champignons met teveel aarde/mest maar even in het schap liggen en neem een bakje waarbij je niet te veel meer hoeft te schrobben.
Erwtjes, linzen e.d. hoef je natuurlijk niet te snijden, die kunnen uit het pak zo (al dan niet wassen) de pan in.
Rijst kook je met maar een beetje water, desnoods wat meer toevoegen, zodat je nooit hoeft af te gieten.
Couscous kan met de waterkoker en een klontje boter.
De pan voor pasta vul je met de waterkoker en de pasta schep je er met schuimspaan uit, doe je in een andere pan (van het vuur af) om het water er nog wat uit te laten verdampen. Met een scheutje olijfolie zorg je dat het niet alsnog gaat plakken.
Risotto mag A. maken in het weekend, want bij het omroeren van de rijst, moet je eigenlijk wel je pan vasthouden.
En wat ga je dan maken?
Pasta met rode linzen-citroensaus. De ui en de knoflook gaat in de foodprocessor, je neemt tomatenblokjes uit blik (tomatensaus even opvangen en de dag erna gebruiken) en citroen uit een plastic knijpflesje.
Gnocchi met courgettesaus kun je maken. De courgette kan prima in de machine en in jouw geval laat je de pepertjes achterwege.
Taartje. Met een beetje beleid kun je een doperwtjestaart maken. Je belegt een bakvorm met bladerdeeg (invetten met zonnebloemolie), bakt die voor zodat het al lichtbruin is en maakt ondertussen de vulling: eieren, geraspte kaas (zakje, bij de AH hebben ze bio jong in een zakje volgens mij), doperwten uit de vriezer, peper, zout en wat peenrasp (heb je volgens mij ook in een zakje, maar dat weet ik niet zeker; anders in de machine gooien). Je kunt er eventueel nog iets van (quorn) gehakt bij doen. Dan de vulling in de vorm storten, nog wat kaas erover en in de oven schuiven (let er even op dat als je een springvorm gebruikt, je er bakpapier onder legt vanwege het eventuele lekken). Je kunt zo’n taartje ook maken met andere vullingen.
Mexicaans
Ui, paprika, knoflook in de machine malen en dan in olijfolie bakken. Tomatenblokjes en een blikje kidneybonen en maïs erbij. Breng op smaak met chilisaus, komijn, snufje kaneel, beetje cayenne en oregano. Om te eten met tortillachipjes hoef je niets meer te doen. Als je soep wilt eten, dan doe je er nog het tomatensap of passata/water bij.
Laat A. als hij thuis komt nog even snel wat guacamole maken.
Komkommersoep en broodjes met hummus en gekookte eitjes erbij. Het recept van de soep staat hier. De komkommer in twee stukken hakken lukt denk ik wel? Voorzichtig zijn!
Tot zover.
Uhm volgens mij onderschat je m’n probleem een beetje:
-Ui moet je volgens mij eerst ontdoen van z’n jasje en de kontjes eraf halen, idem dito voor de knoflook.
-blik met tomaten kan ik niet openmaken.
-bakvorm invetten zonder ’t dat het verschuift?
-hoe maak ik de eieren open?
-En van doperwtjestaart wordt Arjan niet zo blij…
En hoe haal ik de spullen in huis?
Wel kan pizza spidi bellen en de deur open doen! Maar of ik dan m’n portomonee kan bedienen is weer een tweede…
hmmm lastig..
(met dit stukje tekst ben ik slechts 20 minuten bezig geweest!)
Ja zeg, je bent toch niet voor 1 gat te vangen?
ui: uh, ja, uhm, kun je die niet gesneden en al kopen? (vast niet he?). Nou, dan laat je de ui maar zitten.
Blik: met 1 hand kan dat toch wel? Zo’n lipje!
Bakvorm en andere zaken inklemmen tussen je benen. Geldt ook voor blikjes die je open moet maken.
Eieren: doe ik altijd met 1 hand… wel tikken op een zwaardere kom of schaaltje, anders dan schuift het weg.
Doperwten taart: hij moet niet zeuren en blij zijn dat hij niet na werk nog hoeft te koken ;)
Spullen: ja zeg, dat doe je in het weekend maar samen.
Pizza spidi: doe even normaal zeg!