Savooiekool. Het is leuk om eten te serveren in de grote grove bladeren. Maar wat moet je verder eigenlijk met dit grappige ding? Als hoofdrolspeler in een roerbak vind ik ‘m te bitter. Maar onder mijn lens fleurt ie in elk geval op.
Wat doen jullie er meestal mee?
Ik doe de witte nerf eruit snijden, dan in dunne reepjes, dan gekneusde kummelzaadjes bakken tot ze ruiken, uitje erbij fruiten tot het glazig is, dan kool erbij en stoven tot hij zacht is, op smaak brengen met peper , wat zout en scheutje kookroom erdoor. Volgens mij is dat de klassieke duitse manier, maar hier vinden ze dat bijzonder lekker
Indisch … wokken met ui, wortel, prei, taugeh, rood pepertje, knoflook, cashewnoten – in die volgorde. Gekookte zilvervliesrijst met ketjap en beetje goela djawa erbij.
natriumbicarbonaat bij het kookwater toevoegen, dan blijft de kleur mooi groen, lekker in een stamppot met kruiden en spekjes of kaasblokjes
Wij maken er meestal een ovenschotel van. Kool snijden en roerbakken met kerriekruiden en gebakken pompoenpitjes en gebakken stukjes appel erdoor. Dan in een ovenschaal, aardappelpuree en kaas erover en nog even in de oven. Heel erg lekker!