Toscane: uit eten & eten uit…

Uit eten gaan in Toscane is een fijne beleving. Naar de Italiaanse supermarkt ook. Vooral omdat ze producten hebben die hier niet of moeilijk te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld de enige frisdrank dat ik wel eens drink: Chino, lekker bitter.

Uit eten….

We aten prima bij een restaurantje in ‘ons’ stadje dat ons werd aangeraden door de eigenaresse van de agriturismo waar we verbleven. Het was op zondag en iedereen verscheen er voor de lunch in nette outfits, zelfs de kinderen verschenen in engelachtige jurkjes en apepakjes. Wij niet, want wij kwamen niet uit de kerk. We namen een grote rucolasalade met amandelen en pecorino (een populaire kaas in Toscane), daarna hadden we drie vegetarische pastaschotels: ravioli met ricotta, spinazie, aubergine en saffraan, farfalle met verschillende groenten en fettucine met tomatensaus. In Toscane zijn ze ook dol op saffraan; rond het dorpje San Gimigniano liggen veel saffraanvelden.

In een hip vegetarisch restaurantje in Firenze (adres volgt later) aten we zeer lekkere al dente gevulde pasta en voor T. namen we tofu ‘carpaccio’, want hij had het al dagen over tofu gehad. De tofu was erg lekker, met veel citroen, maar T. vond het iets te zuur.

Na een week lang veel kaas te hebben gegeten, waren we toe aan een plantaardig diner. In Toscane zit een veganistisch restaurantje, met bijzonder lekker eten. Links zie je ‘crescione’, halve maantjes knapperig gefrituurd en gevuld deeg. Nooit eerder gegeten. Dat geldt ook voor de verse seitan (rechtsboven); een bijzondere ervaring en de piepende seitan uit pot willen we nu nooit meer.

Onze gastvrouw kon koken. Heel lekker zelfs. We hadden zelfgemaakt brood van eigen tarwe, heel zacht van smaak. Doperwtenrisotto met munt, pappardelle met courgette, spinaziefrittata en taart met granaatappeljam.

Eten uit…..

….de supermarkt: veel biologisch. Ook de zuivel. Eveneens was er een zuivellijn ‘latte Maremma’, gemaakt van lokale melk met één biologische melk ertussen. Ook hadden ze een bakje ‘crescenza’, een hele zachte kaas wat qua constistentie het midden houdt tussen roomkaas en mozzarella. Ik kende het niet. Kent iemand het en is het ook in Nederland te koop?
Verder ook zalige boter van kaasmaker Beppino Occelli in de Coop.

….de groentenboer en van de markt:

Carciofini, oftwel: kleine artisjokjes. Erg makkelijk te pellen en een aardige opbrengst.

Florentijnse tomaatjes; we wisten niet wat we proefden. Zo veel smaak!

Borlotti bonen boven. Prachtig. Zal ik ze volgend jaar zelf in de tuin zetten?

Zwarte pruimen. Erg mooi, maar ze bleven te hard.

8 reacties

  1. Oeh lekker. En zat je in de Maremma? Heb ik ooit ook eens gezeten, in een heerlijk dorpje aan zee waar alleen Italianen vakantie vierden.
    Crescenza is voor mij ook nieuw, benieuwd of iemand het in NL verkoopt.

  2. Wauw, wat heerlijk.. prachtig!

  3. Ahh, water loopt me in de mond, dat mijn hand maar snel mag genezen zodat ik weer kan koken ipv me enkel aan kookblogs en boeken laven. Wanneer verschijnt Toscane deel 3?

  4. Dat ziet er allemaal goddelijk uit! Het water loopt me in de mond!

  5. Geweldig mooie foto’s! Om bij te watertanden…
    Ben zelf ook net terug uit o.a. Toscane en moet nog even een winkeltje met jou en je lezers delen: Gino Cacino. Het klinkt als een maffia baasje, zoals ik het nu lees….
    Wij liepen vanaf de campo in Siena een zijstraatje in en naar beneden naar het Piazza del Mercato. Daar was die dag een klein bio-marktje, ook leuk.
    Maar ik zag ook een winkeltje verstopt onder serringen, wat mijn aandacht trok.
    Binnen bleek het een Alimentari te zijn en de vitrine stond vol met heerlijk gerechten! De locals deden hun inkopen en de bouwvakkers aten er hun lunch.
    Om het kort te maken, ik sleurde man-en kindlief naar binnen en bestelde van alles wat.
    Nu even iets wat misschien alleen de zwangeren en de foodies snappen…..ik heb gejankt om de hemelse Panzanella! Wow, wat was die goed zeg! Verder at ik aubergine uit de oven, overbakken met dé kaas, gnocchi met pesto en nog wat verschillende Toscaanse kaasjes. Er lag ook veel vleezigs, maar het vega-assortiment was dus ook goed. En écht ontzettend lekker! Ze hebben wonderbaarlijk een website: http://www.ginocacinosiena.it/I%20Ns%20Prodotti.htm

  6. Bedankt voor het delen, geweldig!!

  7. Erg mooie foto’s, wat voor camera gebruik je? Ik probeer zelf ook vaak mooi foto’s te maken voor mijn Vegetarische website maar vind het lastig, heb je nog tips?

  8. Ik heb een canon EOS 400d. Ik gebruik graag 1.8 en 1.4 lensjes en ben niet bang voor clos-ups.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: