Chocolade-pompoencake

Het lijkt erop dat ik de herfst omarmd heb. Gistermiddag kwam ik rillend thuis met een natgeregende zomerjas. Ik verlangde ernaar om met een deken op de bank te liggen met kaarsjes aan. Een merkwaardig contrast met  vorig weekend, toen ik in een bikini op het Katwijkse strand lag.
Vandaag pofte ik kastanjes en bakte ik een cake.

Chocoladecake maak ik het liefst in de koudere seizoenen. Ik maak weleens een compacte cake. Van het type baksteen, waarbij je je afvraagt waarom er uberhaupt eieren in gaan. Dit is er zo eentje. Maar vandaag wilde ik een meer luchtige cake maken.

De pompoen in onderstaand recept geeft een lekker smeuïg effect en de walnoten zorgen voor een knapperige bite.

Chocolade-pompoencake

80 g geschilde pompoen (zo’n oranje, hokkaido, met schil is dit ong. 120 g)
150 g suiker
150 g (room)boter
3 eieren
200 g bloem
5 g bakpoeder
mespuntje zout
1/2 tl kaneel
30 g cacao (fair trade)
30 g walnoten, uit de vijzel of even fijn gemept met een deegroller

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snijd de pompoen in repen van ongeveer 5 mm. Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze zacht worden in de oven. Hetelucht is prima, want dan droogt de pompoen iets uit en dan kun je er makkelijker kleine stukjes van snijden.
Haal de pompoen uit de oven als ze gaar is, maar nog geen pap is geworden. Dit zal na ongeveer een kwartier het geval zijn. Als de pompoen afgekoeld is, kun je er kleine stukjes van snijden.

Meng de suiker, boter en eieren door elkaar. Meng ook de bloem en bakpoeder door elkaar en voeg dit dan bij het suiker-boter-ei mengsel.
Doe de cacao, kaneel en het zout erbij en roer tot een egaal beslag (met de hand of de keukenmachine).

Spatel er dan voorzichtig de pompoen en walnoten door.

Vet een cakevorm van ongeveer 26 cm. in met roomboter. Stort het cakebeslag erin en snijd met een mes in de lengte een streep in het beslag (tegen het barsten).

Bak de cake een uur in de oven zonder de heteluchtstand en prik er dan met een satéprikker in om te kijken of het beslag al gaar is. De prikker moet er droog uit komen.

Als je het als dessert wil serveren, kun je er gerust een bol goed vanilleijs bij geven of wellicht een dot mascarpone opgeklopt met Griekse yoghurt en wat vanille.

5 reacties

  1. Ha, rozemarijn, dit klinkt heel erg lekker. Alleen het schillen van een pompoen vind ik wel een klus!

  2. Dan een tip: hak eerst een stuk van de pompoen af, snijd daarna repen en haal er dan met een (goede! die van ikea vinden wij geweldig) dunschiller de schil af.
    Ik vind het echt amper werk.

    Annemieke ;)

  3. of, gewoon met schil en al in de oven, daarna is de schil een stuk makkelijker te…. schillen ;)

  4. o en ik wou nog zeggen, wat een leuke combi, pompoen en chocola!

  5. Hij is lekker, schillen ging goed met de dunschiller, maar het was ook een kleine pompoen. Het in stukken snijden vind ik veel lastiger….

Laat een reactie aan Annemieke achter Annuleer reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*